23948sdkhjf

Hybridtårne i samlesæt en realitet

Forida, AAU og Vestas er klar til at sende en helt ny type vindmølletårn på markedet.
Resultatet af et treårigt EUDP-støttet samarbejde mellem AAU, Vestas og Forida Development er et alternativ til traditionelle ståltårne, nemlig hybridtårne, hvor den nederste del er af præfabrikerede elementer i stålfiberarmeret højstyrkebeton kombineret med en øvre del af stål.

Materialekombinationen skulle gerne bidrage til at løse flere af vindenergibranchens udfordringer, og parterne håber at nedbringe cost-of-energy og dermed bringe branchen et skridt nærmere at kunne fungere på almindelige, ikke stats-støttede markedsvilkår.

Vil bygge højere
- Det unikke højstyrkebeton, vi anvender, giver en helt tæt struktur, hvor indtrængningsdybden af de betonskadelige stoffer, der findes i det omgivende miljø, kun er på et par millimeter set over en 50-årig periode, og partikler større end tobaksrøg ikke kan trænge igennem. Materialet har desuden – helt forenklet beskrevet – en højere trykstyrke på grund af betonen og større trækstyrke på grund af stålfibrene, siger Jan Karlsen, administrerende direktør i Forida A/S.

Det betyder i praksis, at rotoren kan få en større diameter, fordi hybridtårnet kan tage en væsentlig højere belastning. Dermed kan tårnene også laves højere, idet den nedeste del, der er udført i højstyrkebeton er opdelt i elementer.

Derved undgås de begrænsninger, der er på traditionelle ståltårne, hvor diameteren af tårnet er låst fast af transporthensyn.

Samlesæt letter transport
Elementerne i højstyrkebeton støbes på en fabrik og transporteres på en almindelig sættevogn, hvorefter elementerne, der hver er 8-10 meter i højden, samles til tårne på selve sitet. Et led af tårnet består af op til otte elementer, og der kan i teorien sættes alle de led på, som man ønsker.

- Og vi har samtidig lagt vægt på at gøre det nemt at samle. Der er ikke enorme krav til perfektion for dem, der skal samle tårnet, siger Jan Karlsen.

Han påpeger, at der kan spares mange penge, fordi alt det indledende arbejde kan klares med en mindre mobilkran, mens selve fundamentet støbes.

- Det betyder jo også noget, om man skal leje en kran i en enkelt uge eller fire uger, når den koster 200.000 i leje om ugen, konstaterer Jan Karlsen

Testmølle & produktionsfaciliteter
Jan Karlsen fik idéen til at skabe højere vindmølletårne af højstyrkebeton gennem sit tidligere virke som grundlægger af og direktør i virksomheden Hi-Con A/S, der producer denne type elementer, og grundlagde derpå Forida Development.

Forida Development har foretaget de nødvendige beregninger i projektet, mens Aalborg Universitet har bidraget med test af udmattelsesegenskaberne i konstruktionen, eftervisning af designet ved hjælp af bl.a. computersimulering og endelig deltagelse i certificeringsprocessen.

Udviklingsprojektet er nu afsluttet, og selve materialet er patenteret. Næste skridt er opstilling af en testmølle på 94 m mellem Hjallerup og Dronninglund i Nordjylland. Det skal ske i løbet af 2015.

Forida Development har netop udvidet ejerkredsen, hvor bl.a. Vækstfonden og private investorer har investeret mere end 25 millioner kroner i selskabet, som skal bruges til at udvikle organisationen, opbygge produktionsfaciliteter og markedsføre hybridtårnene over hele verden. I den forbindelse er navnet ændret til Forida A/S
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173