23948sdkhjf

Ny strid på varmefronten

HMN Naturgas I/S trækker Energiklagenævnet ind i en ny varmesag. Denne gang i et fjernvarmeprojekt i Skive.
- Lad mig med det samme slå fast, at de nye sager ikke er et udtryk for, at vi har indledt et større opgør med eller korstog mod fjernvarmesektoren. Det er rent faktisk uhyre sjældent, at vi blander Energiklagenævnet ind i sager om fjernvarme, siger administrerende direktør i HMN Naturgas I/S, Susanne Juhl og tilføjer:

- Men i de pågældende sager må vi træde på bremsen, fordi reglerne i vores øjne bliver overtrådt. Reglerne er klokkeklare og siger, at man ikke må gennemføre et varmeprojekt, hvis det medfører et samfundsøkonomisk underskud. Og det mener vi klart er tilfældet i de to sager. I begge sager er forudsætningerne ifølge vores vurdering helt forkerte.

Læs også: HMN Naturgas trækker Energiklagenævnet i retten

Fra gas til fjernvarme i Skive
Den nye sag handler om Skive Fjernvarmes ønske om at udvide fjernvarmenettet i en række nye områder i Skive by, hvor en stor del af beboerne pt. har naturgas. Et projekt som Skive Kommune netop har godkendt.

Men ifølge HMN Naturgas I/S bygger godkendelsen på forkerte forudsætninger. Det betyder, at projektet reelt skader samfundsøkonomien og dermed går ud over alle skatteborgerne. Derfor anker gasselskabet nu sagen til Energiklagenævnet, som er den øverste administrative instans på området.

Skive Fjernvarme forudsætter, at deres projekt vil give et samfundsøkonomisk overskud på ca. 40 mio. kr. Men ifølge HMN Naturgas I/S vil det derimod medføre et samfundsøkonomisk underskud på 43 mio. kr. Forskellen skyldes ifølge HMN Naturgas I/S, at projektet er baseret på en række forkerte forudsætninger, bl.a. disse tre:

  • Skive Fjernvarme forudsætter, at et stort antal husejere med naturgas vil skifte til fjernvarme. På bare ét år vil 50 procent skifte, lyder det. Men dette er ikke realistisk, vurderer HMN Naturgas I/S. Det vil nemlig være billigere for husejerne at fortsætte med naturgas. Selv hvis de køber den lidt dyrere CO2-neutrale biogas via certifikater, vil det forsat være billigere end at skifte til fjernvarme.
  • Af projektforslaget fra Skive Fjernvarme fremgår det, at der pt. er 1.145 bygninger med naturgas i de pågældende områder. Men HMN Naturgas I/S oplyser, at selskabet rent faktisk sender gas ud til 1.327 bygninger.
  • Ifølge Skive Fjernvarme er naturgaskundernes omkostninger til drift og vedligeholdelse markant højere end både Energistyrelsen og HMN Naturgas I/S forudsætter. Gasselskabet har beregnet, at omkostningerne reelt er ca. 25 procent lavere. Dette bygger bl.a. på tal fra ca. 17.000 jyske naturgaskunder, som har en serviceaftale, hvor autoriserede vvs-firmaer løbende tilser deres gasinstallationer.
Disse indvendinger har gasselskabet oplyst til både Skive Fjernvarme og Skive Kommune, inden projektet blev godkendt.

- Det kan ikke være rigtigt og rimeligt, at man kan godkende projekter, hvor forudsætningerne er forkerte. Vi risikerer, at den slags skaber præcedens, så vi rundt om i landet får økonomiske cowboy-tilstande i varmesektoren. Dette vil gå ud over både samfundsøkonomien og skatteborgerne, siger Susanne Juhl.

Ikke et opgør med fjernvarmesektoren
- Igen vil jeg gerne understrege, at de nye sager ikke er et udtryk for, at vi nu indleder et større opgør med fjernvarmesektoren. Vi har et godt samarbejde med en lang række fjernvarmeværker. Og fjernvarmesystemet er jo netop en af de ting, som det danske energisystem er berømt for. I større byer, hvor befolkningen bor meget tæt, er fjernvarme ofte den klogeste løsning. Men vi må også samtidig slå fast, at det i mange andre tilfælde forholder sig modsat. Især i områder med spredt bebyggelse eller et lille varmeforbrug er gas ofte en mere rationel og billig løsning, siger Susanne Juhl.

HMN Naturgas I/S ejes i fællesskab af 57 kommuner, og en af disse kommuner er netop Skive Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079