23948sdkhjf

Fly på solenergi sendt på jordomrejse

Flyet Solar Impulse, der er drevet udelukkende af solenergi lettede mandag morgen fra Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.
Flyet, der bærer navnet Solar Impulse 2, vil de næste fem måneder forsøge at flyve Jorden rundt udelukkende på energi fra solens stråler.

- Si2 er i luften, skrev Solar Impulse - holdet bag projektet - klokken 04.15 dansk tid på Twitter.

Turen, som vil teste piloternes udholdenhed til det yderste, skal udbrede kendskabet til grøn energi.

Den omkring 35.000 kilometer lange jordomflyvning er delt op i 12 etaper, hvor de to schweiziske piloter, 63-årige Andre Borschberg og 57-årige Bertrand Piccard, skiftes til at sidde bag styrepinden. Flyet har kun ét sæde.

Det hele styres fra et kontrolcenter i Monaco, hvor 65 mennesker - meteorologer, flyveledere og ingeniører - sidder klar med støtte undervejs.

- Dette projekt er et menneskeligt projekt, det er en menneskelig udfordring, sagde Borschberg søndag til journalister.

Farten bliver adstadig med 50-100 km i timen, og den totale flyvetid er beregnet til omkring 25 dage. Første etape mandag er det korteste stræk på turen - nemlig en éndagstur fra Abu Dhabi til Omans hovedstad, Muscat.

Solar Impulse 2 skal ud på meget længere stræk, når Stillehavet og Atlanterhavet skal passeres.

- Vi skal muligvis flyve i fem dage og fem nætter for at gøre det, så det bliver en udfordring, siger Andre Borschberg til BBC.

Det specialbyggede fly har et vingefang på 72 meter, hvilket er længere end på en Boeing 747-jumbojet. Til gengæld vejer det kun 2300 kilo - ikke meget mere end en stor bil.

På vingerne sidder 17.000 solceller, der genererer strøm til fire elektriske motorer samt til genopladelige lithiumbatterier, der gør det muligt også at flyve om natten.

Formålet med turen er at promovere vedvarende energi, og undervejs gør piloterne stop i blandt andet Indien, Kina og USA.

I december vil piloterne - om alt går vel - fortælle om deres oplevelser på det internationale klimatopmøde COP21 i Paris.

Ifølge co-pilot Piccard vil de to flyvere udbrede deres vision om en ren fremtid.

- Klimaforandringerne er en fantastisk mulighed for at markedsføre nye grønne teknologier, som sparer energi, sparer på planetens naturressourcer, skaber profit og job og understøtter vækst, sagde Piccard ifølge AFP.

De to piloter anvender selvhypnose og yoga for at klare de lange ture med ofte ekstreme temperatursvingninger.

Det har taget 13 år at udvikle Solar Impulse 2, som er en videreudvikling af en prototype, der i 2013 fløj tværs over USA.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094