Holbæks varmeforsyning er en udfordring
Når Holbæk Kommune og Green Seminars sammen skal udvikle en strategisk energiplan bliver varmeforsyningen en særlig udfordring.
- Vi har brug for en ambitiøs energiplan, der kan styre udviklingen og reducere energiforbruget de næste årtier, så vi både skåner miljøet, sparer penge og lever op til de nationale og internationale krav. Derfor glæder vi os rigtig meget til samarbejdet med Green Seminars, siger John Harpøth, der er formand for Udvalget for Klima og Miljø i Holbæk Kommune.
Inspiration, læring og handling
Mandag den 16. marts mødtes Holbæk Byråd og udvalgte fagmedarbejdere så Green Seminars på et inspirationsseminar. Her gennemgik firmaet en række konkrete eksempler på innovative løsninger, der kan reducere energiforbruget og resultere i synergier og nye samarbejdsflader i kommunen.
- Green Seminars arbejder med et defineret forløb, som dog tilpasses den enkelte kommune alt efter de konkrete mål, muligheder og behov. Derfor arbejder vi også med såkaldte byggesten, som vi udvælger og arbejder med ud fra den virkelighed, kommunen står i. Når vi slipper processen i Holbæk Kommune, skulle de gerne have valgt de første byggesten til at understøtte deres vision og mål for en grøn omstilling, der er skræddersyet til de lokale forhold, siger Helene Hjortlund, der er direktør i Green Seminars.
De såkaldte byggesten kan for eksempel være energieffektivisering, opkvalificering af lokale kompetencer, grønnere trafik og finansieringsmodeller. De sammensættes ofte på tværs af kommunens indsatsområder for at sikre størst mulig effekt.
Varmeforsyningen en udfordring
Politikerne i Holbæk Kommune har endnu ikke udvalgt de konkrete byggesten, men John Harpøth siger:
- Vi kommer til at kigge bredt på, hvordan vi kan udnytte energien bedre i vores kommune, og så har vi mange lokale ildsjæle og projekter, som med fordel kan inddrages. Samtidig står vi med en stor udfordring, fordi Holbæk by næsten udelukkende benytter naturgas, mens de nationale målsætninger kræver en omlægning til vedvarende energi inden 2050, og varmeforsyningen skal være fossilfri i 2035. Det vil også komme til at spille en afgørende rolle i energiplanen, slutter John Harpøth.
I den kommende tid vil Green Seminar hjælpe politikerne til at prioritere, hvilken indsats de ønsker på energiområdet. Senere vil der være træningsdage i nogle af de nye løsninger, som skal etableres, og til slut hjælper Green Seminars med at udarbejde konkrete handlingsplaner, så kommunen kan udnytte den grønne omstilling med størst mulig effekt for pengene.