Mega-Store lagrer vindenergi i naturgas
Et demonstrationsprojekt til udnyttelse af biogassens CO2-indhold til fremstilling af methan har vist så stort et potentiale at der nu køres et langt større anlæg i stilling.
Målet var at udnytte biogassens CO2-indhold til produktion af methan i naturgaskvalitet og ifølge professor Per Møller hos DTU Mek er det lykkedes:
- Der er som sådan ikke noget nyt i methanisering, men det er der i methanisering fra kuldioxid og brint. Det unikke i det her er, at det er lykkedes os at opgradere CO2 til metan med 98-99 procent. Det er da godt nok ikke mange der kan, siger Per Møller.
Projektet i Lemvig er som nævnt blevet til i samarbejde mellem DTU MEK, der har bidraget med de skøre og skæve ideer, GreenHydrogen, der fremstiller brinten og Lemvig Biogas, der ejer anlægget, som har gjort det ud som forsøgsdyr. Projektet har endvidere fået 4,7 mio. kr. i støtte fra ForskEl, mens egenfinansieringen har været på en fem-seks millioner kroner.
Ved MeGa-stoRE-processen udnyttes biogassens CO2-indhold fuldt ud til produktion af metan i naturgaskvalitet. Ved at lade CO2-indholdet reagere med brint dannes methan. Herved kan der produceres op til 50% mere methan af biogassen. Brintproduktionen foregår ved en elektrolyseproces, som anvender el.
- På den måde kan processen konvertere vind- eller solenergi til naturgas, som kan anvendes når der er behov for det. Vi lagrer simpelthen vindenergi i naturgassen, uddyber Per Møller.
Projektet i Lemvig blev afsluttet før jul og nu venter et større eventyr.
- Man vil køre det op i et større anlæg på Fyn hos NGF Nature Energy. Formålet i Lemvig var jo at demonstrere at det kunne køre. Nu er vi så ved at starte op på Fyn, fortæller han og uddyber:
- Anlægget på Fyn bliver dels større og får dels et nyt gasrensningskoncept, der gør det renere og mere økonomisk rentabelt.
Men det er ikke bare fynboerne, der har fået øjnene op for projektet i Lemvig.
- Der har været interesse fra et amerikansk firma og derfor har jeg også fået et par katalysespecialister til at gennemgå anlægget i Lemvig. De kom med en særdeles god kritik af anlægget og amerikanerne vil gerne have containeren fra Lemvig fragtet over Atlanten, slutter per Møller.