Ravdex indgår forlig med Vattenfall
Den fem år lange sag om nettilslutningen af Dræby Fed-vindmøllerne på Nordfyn er dermed slut. Ravdex indgår forlig og betaler erstatning til Vattenfall.
Vil ikke tilslutte med fuld effekt
Historien begynder i 2009 med Vattenfall Vindkrafts anmodning til Ravdex om at tilslutte fire nye vindmøller ved Dræby Fed, når 12 ældre møller skal tages ned og erstattes med de nye. I 2010 meddeler Ravdex imidlertid, at de ikke kan tilslutte de nye møller med fuld effekt, bl.a. på grund af en uoverensstemmelse med FynsNet , der har rettighederne til 60 kV-nettet i området.
De fire nye vindmøller opføres og sættes i drift i august 2010, men tilsluttes med reduceret effekt og deraf følgende tab for Vattenfall Vindkraft. Der holdes derfor møde i Energistyrelsen mellem Vattenfall, Ravdex og FynsNet. Ravdex fremkommer nu med en midlertidig løsning, der gør det muligt at komme af med den fulde effekt fra vindmøllerne.
Vattenfall Vindkraft stævner Ravdex
Det mere juridiske kapitel af historien begynder, da Ravdex ikke vil erstatte det økonomiske tab som følge af den reducerede effekt. Vattenfall Vindkraft udtager derfor stævning mod Ravdex. Vattenfall Vindkraft taber i 2012 retssagen ved Retten i Odense, men anker til Landsretten med krav om syn og skøn.
I november 2014 kommer den endelige rapport fra skønsmanden. Heraf fremgår det sytten steder i rapporten, at Dræby Fed-vindmøllerne kunne have været tilsluttet med fuld effekt fra starten, sådan som Vattenfall Vindkraft hele tiden har hævdet. Ravdex indgår herefter forlig med Vattenfall Vindkraft og påtager sig at betale erstatning og udgifter til syn og skøn.
Brugt som løftestang i tvist
Afdelingsleder Jan Jørgensen siger om baggrunden for tvisten, at Ravdex - trods FynsNets rettigheder til 60 kV-nettet – havde opført en helt ny 60/10 kV transformerstation i Munkebo som erstatning og supplement til en ældre 60/10-station i området.
- Ravdex gjorde imidlertid regning uden vært, og det er vores opfattelse, at Ravdex brugte os som løftestang overfor FynsNet i kampen om rettighederne til at anvende 60 kV-stationen til at komme på nettet med, siger Jan Jørgensen fra Vattenfall Vindkraft.