Biomassefyret varmecentral kan være på vej i Halsskov
SK Forsyning har i de senere år arbejdet på en udvidelse af fjernvarmeområdet i Korsør til også at omfatte Halsskov. Slagelse Kommune har netop godkendt projektet til 100 millioner kroner.
- Udbygning af fjernvarmenettet forventes at betyde en investering på knap 100 mio. kr. Projektet forventes at have en tilbagebetalingstid på under 10 år med uændrede takster. Projektet er således økonomisk særdeles velfunderet, da ledningerne forventes at have en levetid på 60 år og kedelanlægget minimum 20 år.
Interesse for fjernvarme på Halsskov
Forudsætningen for, at projektet kan realiseres er, at Slagelse Kommunes afgørelse ikke bliver påklaget. Det er frivilligt for kunderne at søge tilslutning til fjernvarmenettet. Derfor er det også nødvendigt, at der opnås aftale med storkunderne på Halsskov om tilslutning til fjernvarme.
- Der har været en indledende dialog, hvor der blev udvist interesse for projektet. I den kommende tid skal det så vise sig, om der kan opnås de fornødne aftaler. Lykkes dette, igangsættes projektet og alle øvrige parcelhus- og erhvervskunder i den østlige del af Halsskov forventes i samme forbindelse at få tilbud om at blive tilkoblet fjernvarmenettet, siger Henrik Birch.
Lokalt CO2-neutralt brændsel
Det er planen, at den kommende varmecentral skal fyres med halm, som er et lokalt og CO2-neutralt brændsel. Halm som brændsel er billigt, og derfor forventes det, at projektet vil medvirke til at fastholde og muligvis også reducere fjernvarmepriserne i løbet af de kommende år. Realiseres projektet, forventes SK Forsynings årlige halmforbrug at stige fra ca. 30.000 tons til 45.000 tons.
SK Forsyning har i løbet af de senere år gennemført en kraftig udvidelse af fjernvarmeforsyningen i Slagelse. Det er foregået i tæt samarbejde med boligselskaber, det nye sygehus, erhvervsliv og Slagelse Kommune. I forbindelse med projektet er der etableret en ny biomassefyret varmecentral ved Stop 39 samt 8 km nye fjernvarmeledninger.
Udvidelsen i Slagelse har betydet, at mange nye kunder har fået adgang til den billige fjernvarme samtidig med, at der er skabt en række nye, lokale arbejdspladser, da flere store entrepriser er vundet af lokale entreprenører. Projektet er samtidigt godt for miljøet, da miljøet spares for et udslip af CO2 på ca. 250.000 tons over de kommende 20 år.
Tilsvarende vil Halsskov-projektet i stort omfang kunne bidrage til Slagelse Kommunes miljøregnskab og forhåbentlig skabe positive, afledte effekter for den lokale omsætning og dermed beskæftigelsen.