23948sdkhjf

Envidan og Aarsleff bygger energiproducerende renseanlæg

Aarhus Vand har indgået kontrakt med Envidan og Per Aarsleff A/S om at opgradere Egaa Renseanlæg til også at være energiproducent.
Med støtte fra EUDP på omkring otte millioner kr. er Envidan, Aarsleff og Aarhus Vand klar til at tage første spadestik til demonstrationsprojektet ”Renseanlæg som energileverandør”. Anlægget skal ombygges, og formålet er at opnå en netto-elproduktion på 150 procent.

Tilbage i august 2014 underskrev parterne en aftale om anlægget og kunne dengang meddele, at projektet var i designfasen, og det er man stadig.

- Vi projekterer og forventer at gå i jorden inden sommerferien, fortæller Lise Hughes fra Aarhus Vand.

Teknologi-miks skal sikre energiproduktion
For at komme i mål med energiproduktionen har det været nødvendigt for parterne at kombinere flere forskellige teknologier, herunder en kold anammox proces, en ny metode til kulstofhøst med Salsnes filtre, et avanceret kontrolsystem og en ORC (Organic Rankine Cycle) proces, der skal være med til at øge elproduktionen med 10 procent.

Samspillet mellem Salsnes filtre, EssDe-processen og Demon-processen skulle gerne resultere i en reduktion af energiforbruget og en forøgelse af energiproduktionen. Samtidig vil man styre renseprocessen, så anlægget bliver netto-energiproducerende.

Forventningen er, at anlægget med et højeffektivt gasgeneratoranlæg vil kunne producere omkring 3 mio. kWh el pr. år.

Spaden i jorden
I forbindelse med energirenoveringen og opgraderingen af Egaa Renseanlæg til energiproducent har Aarhus Vand, som nævnt valgt at lægge arbejdet i hænderne på Per Aarsleff og Envidan.

- Opgaven er vundet i en totalentreprise, hvor Envidan er rådgiver, og står for procesdesign, mens Per Aarsleff A/S er entreprenøren på anlægget. Grontmij Holland er teknologi-leverandør af Demon og EssDe, fortæller Lise Hughes.

Det forventes, at anlægget står klar til indkøring i efteråret 2016.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109