23948sdkhjf

Skifergas: Energistyrelsen kørte sololøb

Energistyrelsen havde ikke tænkt sig at inddrage andre miljømyndigheder, når der skulle gives grønt lys til at starte prøveboringen efter skifergas i Dybvad, afslører TV2 Nord.
Energistyrelsen lavede i 2010 den aftale, der i dag betyder, at Total kan bore efter skifergas i Vendsyssel. Det franske firma regnede da også med, at den danske stat havde styr på reglerne.

Det skriver TV2 Nord.

- Det var vores forståelse fra begyndelsen, at det her primært var et spørgsmål om at opnå de nødvendige tilladelser i forbindelse med miljøbeskyttelse og så videre gennem Energistyrelsen, siger Henrik Nicolaisen, der er projektkoordinator hos Total, til TV2 Nord.

Men byrådet i Frederikshavn med borgmester Birgit Hansen i spidsen krævede, at der skulle laves en undersøgelse af miljøpåvirkningerne – en såkaldt VVM-redegørelse - fordi især grundvandet kan blive påvirket af en skifergasboring.

- Det mødte vi jo noget undren over både fra Total, men også fra Energistyrelsen, hvor der var en ingeniør, der kontaktede mig. Der var også folketingsmedlemmer, der udtrykte undren over, at det her, det kræver jo ikke en VVM-redegørelse, fortæller Birgit Hansen (Socialdemokraterne) til TV2 Nord.

Birgit Hansens forklaring undrer den nuværende Klima- og Energiminister Rasmus Helveg Petersen.

Det er ikke korrekt, at Energistyrelsen har meddelt Frederikshavn Kommune, at en VVM var unødvendig eller hvad?

- Det kan jeg ikke forestille mig. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at det er Frederikshavn Kommune, der er planmyndighed på det her, siger Klima- og Energiminister Rasmus Helveg Petersen (Radikale Venstre).

Men intet tyder på, at Energistyrelsen selv var klar over, at en VVM-redegørelse kunne blive nødvendig. Det har det nemlig aldrig været tidligere, når Energistyrelsen har givet tilladelser til at bore efter gas ude i Nordsøen.

Det er korrekt, at der ikke tidligere har været krav om VVM-redegørelser forud for boringer i Nordsøen?

- Ja, det er rigtigt. Ude i Nordsøen er der ikke stillet krav om undersøgelser ved efterforskningsboringer, og heller ikke ved fraktureringer, siger Rasmus Helveg Petersen.

Ifølge Greenpeace viser sagen, at Energistyrelsen er vant til at bestemme selv.

- Det tyder på, at de måske ikke har forstået deres rolle i den her sag. De tror, de kan gøre det alene, siger Tarjei Haaland, der er klima- og energimedarbejder i Greenpeace Danmark.

Skifergasboringen i Dybvad er blevet forsinket adskillige gange på grund af krav fra skiftende miljømyndigheder. Det er kommet bag på Total, der regnede med at Energistyrelsen havde det afgørende ord.

- Det havde vi en klar forventning om, og det er jeg også ret sikker på, at Energistyrelsen havde, siger Henrik Nicolaisen fra Total.

Problemet er bare, at VVM-undersøgelser slet ikke var nævnt i aftalen fra 2010.

Er det korrekt, at VVM-undersøgelser ikke er specifik omtalt i aftalen mellem Total og staten?

- Ja, det er korrekt, siger Klima- og Energiministeren.

Energistyrelsen vil ikke udtale sig om sagen til TV2 Nord.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109