23948sdkhjf

Solen skal varme Jerslev

Nyt solfangeranlæg bliver etableret bag værket - anlægget kan opvarme 110 husstande årligt.
Et nyt solfangeranlæg til 9,5 mio. kr. er lige nu under opførsel på en mark i Jerslev i Nordjylland bag byens kraftvarmeværk. Værket skal, når det er sat i drift, levere 20 procent af værkets samlede produktion, hvilket svarer til cirka 110 husstande.

Driftsleder Lars Larsen følger projektet tæt - og har valgt at udskyde sin sommerferie for at tage hånd om byggeriet.

Og hvis alt forløber planmæssigt kan borgerne i Jerslev lune sig med varme og varmt vand fra byens nye solfangeranlæg fra 1. oktober.

- Marken bag værket er gjort klar til montering af solfangerne, og det begynder de med i den første uge i august. Rørene er i løbet af få uger inde ved værket. Og så er der kun styringsdelen tilbage, siger Lars Larsen.

Mellem solfangeranlægget og værket er der opført en teknikbygning. Her skal en veksler føre varmen fra solfangerne over i fjernvarmens kredsløb, hvorefter den kolde væske sendes retur til solanlægget. Vandet, der kommer ind fra solfangerne, kan være op til 90 grader varmt, og når vandet sendes ud til forbrugerne er det 70-72 grader varmt.

Værket i Jerslev har en omsætning på godt 10 mio. kr., og leverer varme til 403 forbrugere.

Lavere pris forude
- Vi fyrer med gas i dag og skal finde alternativer, og vi valgte solvarme. Samtidig vil vi gerne kunne sænke varmeprisen for forbrugerne, tilføjer Lars Larsen.

Bestyrelse og driftsleder forventer, at solfangeranlægget vil give forbrugerne en mærkbar lavere varmepris.

- Som udgangspunkt vil varmeprisen blive sænket 10 procent, når solfangeranlægget er klar til drift. Men der er selvfølgelig mange andre forhold, der spiller ind. Beregningen er lavet med de oplysninger, vi kendte, da beslutningen om at opføre solfangeranlæg blev truffet, tilføjer Lars Larsen.

- Det kan måske ændre sig til en besparelse på 20 procent. Og besparelsen sker fra dag et, siger Lars Larsen, der glæder sig over at lånene blev optaget i 2015 med meget lav rente.

Varme på lager
Solen er som bekendt ikke en stabil energikilde.

- Om sommeren er der en stor overproduktion, og det oplagrer vi i de to eksisterende akkumuleringstanke. På gråvejrsdage bruger vi det oplagrede vand fra tankerne.

Om vinteren kører det traditionelle anlæg med gasmotor, gaskedel og elkedel.

- Vi får også lidt solvarme i vinterperioden. Vi regner med at producere 80 procent af varmen på solfangeranlægget i sommerperioden og 20 procent i vinterperioden, tilføjer Lars Larsen.

Driftslederen får nye opgaver at se til med styring og tilsyn af solfanger-anlægget.

- Men i den periode står andre ting på værket jo stille, så arbejdsmæssigt bliver det nok cirka det samme, forudser Lars Larsen, der glæder sig til de nye udfordringer.

Solfangerne får et areal på 4.600 kvadratmeter, og området de bliver opsat på er 18.000 kvadratmeter.

Der etableres et plantebælte omkring anlægget efterfølgende af hensyn til naboerne.

- Bæltet bliver i højde med solfangerne for ikke at tage udsigten ud over området fra naboerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25