Transition sender 250 liter lys til Afrika
Ingeniørfirmaet Transition og Ingeniører uden grænser laver lys på vand og blegemiddel. Konceptet skal nu udbredes i Sierra Leone.
I et tinskur i Mølleparken i Aarhus har de installeret deres koncept Liter of Light – en halvanden liters plasticflaske indeholdende vand og blege middel.
Et simpelt koncept
Liter of light er et simpelt koncept. Så simpelt, det dårligt kan kaldes en konstruktion, og måske netop derfor har ideen de sidste ti år vundet indpas i især udviklingslande verden over. Det eneste, der skal bruges, er en plastflaske, vand og lidt blegemiddel. Så kan man lave lys.
- Vandet i flasken reflekterer sollyset i dagtimerne og skaber den samme intensitet som en 55 watt pære – men uden brug af strøm og til under 1$ pr. stk., fortæller Line Nørmark fra Transition.
Materialevalget kan for nogen synes sært, men det har en helt simpel forklaring.
- Plast fordi det er billigt og det er altid nemt at finde en tom cola flaske, vand fordi det spreder lyset og blegemiddel for at holde alger væk, forklarer Line Nørmark.
Lys i Sierre Leone
Hovedkræfterne bag Transition, Line Nørmark og Rasmus Martens Jakobsen, deler en vision om omstilling til et bæredygtigt samfund. De to beskæftiger sig med energieffektivisering på både strategisk og operationelt plan, og visionerne om bæredygtighed rækker længere end til bundlinjen.
Efter Aarhus Festuge vil Ingeniører uden Grænser og Transition udbrede Liter of light i Kenema-distriktet i Sierra Leone.
- Vi starter med 250 Liter of Light til Sierra Leone med det sigte at de selv kan forsætte udbredelsen, forklarer Line Nørmark.
Transition og Ingeniører uden Grænser har tidligere samarbejdet om et projekt med opsætning af solenergi til en landsby i Sierra Leone.