23948sdkhjf

Partnerskab bag nyt drone- og kamerasystem

Smart Little Things, Zeuxion og DTU Fotonik skal sammen udvikle et dronesystem, der med video- og infrarødt kamera kan finde energi- og varmetab.
Potentialet i et nyt dronebaseret system til inspektion af energisystemer og –distribution er stort og rummer mange fordele. Særligt i forhold til at spare energi og reducere CO2-udledning. Det potentiale skal et nyt projekt forankret hos DTU Fotonik indfri.

Sammen med droneselskabet Little Smart Things og designhuset Zeuxion skal DTU Fotonik de næste to år gøre en letvægtsdrone i stand til at inspicere energitab i transmissionsnettet, kraftvarmeværker og installationer i marken.

Droneteknologi er på et stadie, hvor dette er muligt, og sensorteknologi er tilgængelig i størrelse og vægt, der tillader, at de kan medbringes i letvægtsdroner. Udfordringen bliver så at sende data ned til jorden og kommandosignaler tilbage til dronen i realtid. I processen skal et letvægts video- og infrarødt kamerasystem on-board udvikles, analyseres og optimeres.

Kommercialisering af afgørende betydning
De tre parter, Little Smart Things, Zeuxion og DTU Fotonik, skal henholdsvis bidrage med dronen - en af firmaets fastvingemodeller - hardware og software til systemet, samt ekspertise inden for kodning og visuelle kommunikationssystemer. Parallelt skal de to private firmaer arbejde med kommercialisering af systemet, forklarer Søren Forchhammer, professor MSO ved DTU Fotonik og leder for droneprojektet.

Grundlaget for en kommerciel succes vurderes at være et design af en effektiv video komprimerings-algoritme, der indkoder videoen, implementering af videokomprimeringen i hardware, der egner sig til at blive brugt i droner, design af video og termiske kamerasystemer inklusive kontrolsystem og transmissionsforbindelse, der er effekt- og pladseffektive samt integration med brugbare sensorer som termiske og videokameraer, og endeligt demonstration af inspektion af energisystemer under virkelighedstro forhold.

Når projektet bliver afsluttet i sommeren 2017 skal der ligge et dronebaseret inspektionssystem. Ifølge Søren Forchhammer kan der i den mellemliggende periode godt komme yderligere resultater af arbejdet.

Perspektiverne rækker ud over energiområdet
Drone-inspektionssystemet skal demonstreres og testes ved inspektion af fjernsvarmesystemer og højspændings transmissions-ledninger. Det bliver efter planen på Bornholm i samarbejde med energiselskabet Østkraft, som Smart Little Things har kontakt til, forklarer Søren Forchhammer.

Ved at bruge energieffektive droner til inspektion og automatisering vil man opfylde tre mål: Inspektion bliver billigere og mere præcis, energitab bliver nemmere at finde og reparere samt, at selv en lille reduktion i energitab udgør et stort potentiale for besparelser nationalt.

Potentialet rækker dog længere, lyder det fra Søren Forchhammer. Inspektionssystemet kan med kombinationen af en drone og video- og infrarødt kamera bruges i mange forskellige sammenhænge, og ikke kun energikonteksten, projektet bliver udviklet under.

Fakta om finansieringen
Projektets budget er på 8,01 mio. kr. Heraf er 3 mio. kr. egenfinansiering, mens 5,01 mio. kr. er støttebeløb fra EUDP - Energiteknologisk udvikling og demonstration.

DTU er hovedansvarlig for projektet, hvor DTU Fotoniks bidrag er på samlet 3,59 mio. kr., Smart Little Things 1,48 mio. kr. og Zeuxions 2,96 mio. kr.

Projektet løber frem til juli 2017.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097