23948sdkhjf

Parabolen folder sig ud - næste gang over Ringkøbing

Efter et godt testforløb i Solrød er ScandiMir Solar nu klar til at sætte en optimeret og køreklar udgave af sit parabolske solfangeranlæg op i Ringkøbing. Forventningen er herefter - lige om hjørnet - opstilling af fuldskala parkanlæg.
Siden foråret 2015 har ScandiMir CSP 5/20 – som suppleres af ScandiMir CSP 4/24 Plus - gennemgået et testforløb på Solrød Varmeværk.

- Det er normalt sådan, at man altid får et par børnesygdomme med undervejs, når man tester nyudviklede systemer. Og det har da også været tilfældet denne gang. Men nu har vi fået optimeret anlægget og fået erfaring med at køre med det nyudviklede Solar System, fortæller Carsten Boye Bisonnel om det veloverståede testforløb i Solrød.

Både rund og firkantet
I testforløbet er ScandiMir-systemet løbende blevet justeret i forhold til at optimere de fire del-elementer: Fundament, Tårn, Parabol og Styresystem.

- Vi har især fået styr på to ting. Styresystemet er blevet gjort enklere og mere nøjagtigt, idet solen følges mere nøjagtigt - både horisontalt og vertikalt, justeret med 30 sek. intervaller for at opnå optimal indstråling og så har vi udviklet to udgaver af parabolen – dels en rund (paraboloide) og dels en sektionsopdelt rektangulær (planparabol), som kan udvides med yderligere sektioner - op til seks - uden ændring af tårnunit er nødvendig, fortæller Carsten Boye Bisonnel.

Baggrunden for udvikling af de to paraboltyper er visionen om på sigt at opstille solarparker – både på land og vand - on-shore (planparabol/paraboloide) samt near-shore (paraboloide). På sidstnævnte er receiveren trukket ind i paraboloiden – hvilket muliggør beskyttelse på vand via transparent afdækning.

Solar-systemerne ventes at producere fra ca. 24 – 29 MWh om året pr. unit - og at spare ca. 7-9 tons CO2 om året pr. unit (olieækvivalenter).

En enkelt i Ringkøbing
Testforløbet har som nævnt fungeret tilfredsstillende og derfor er Carsten Boye Bisonnel også ved at køre den næste opstilling i stilling i Ringkøbing.

- Nu da vi er færdige i Solrød, så gør vi klar til at stille den næste op i Ringkøbing. Fundamentet er støbt og vi forventer at den kommer til at køre i år, fortæller han.

Og det bliver den flade firkantede udgave af parabolen, der sættes op, og i modsætning til testsøsteren, så er den udgave fri for børnesygdommene og derfor fuldt gennemtestet - og med forventninger om at være køreklar fra dag 1.

- Men da da udvikling er on-going - og da begge solar systemer i det lys fortsat vil være under konstant videreudvikling – forventes nye typer at se dagens lys fremover, tilføjer carsten Boye Bisonnel.

Parkanlæg i Solrød
Selvom testen af anlægget er gennemført og bragt til ende i Solrød, så håber ScandiMir Solar, at samarbejdet med Solrød Fjernvarme fortsættes for fuld kraft – for det er nemlig her, man forventer at etablere det første fuldskala solar-anlæg.

- Forventningen er at opstille de første 50 - 75 enheder ved Solrød Fjernvarme, som forhåbentlig kommer i funktion i løbet af 2016, slutter Carsten Boye Bisonnel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079