23948sdkhjf

Gas fra lossepladsen bliver til el og varme i Helsingør

En ny gasmotor udnytter metangassen fra en nedlagt losseplads til produktionen af el og varme.
Forsyning Helsingør har i fire år tumlet med en gammel ombygget dieselmotor i forsøget på at producere el og varme på gassen fra den nedlagte losseplads ved Skibstrup Affaldscenter. Nu har man installeret en ny mere drift-sikker motor.

- Den første motor var en forsøgsmotor, en ombygget dieselmotor, som vi legede med i fire år. Den nye er kendetegnet ved at være mere driftsikker og robust over for den type gas, som vi har med at gøre. Deponigas er jo ret uensartet i modsætning til naturgas fra Nordsøen, forklarer miljøkoordinator ved Forsyning Helsingør, Ernst Lassen.

Den nye gasmotor er af mærket Fiat og er blevet sat i drift den 3. december 2015. Den forventes at producere 100.000 kW om året, hvilket svarer til elforbruget i 20 husstande. Strømmen afsættes på el-nettet, mens Forsyning Helsingør selv bruger varmen i maskinhuset på Skibstrup Affaldscenter.

Hentes med sug
Metangassen eller deponigassen, som driver gasmotoren, hentes fra det nedlagte deponi ved Skibstrup Affaldscenter. En losseplads, der stammer helt tilbage fra 2. verdenskrig.

- Vi henter gassen op fra affaldet med faskiner og boringer ned i affaldet, hvor der hele tiden kører et let sug. Jeg tør ikke sige, at al deponigas hentes op fra affaldet, men en stor del gør og der sendes væsentligt mindre deponigas ud i atmosfæren end før, fortæller Ernst Lassen, der understreger, at metangas er 24 gange så kraftig en klimagas som CO2, der normalt anses for den store klimasynder.

Et alternativ til gasmotoren ville være et såkaldt biocover, der kunne dække deponiet og forhindre, at metangassen afdampes til atmosfæren. Biocoveret giver dog ikke billig energi el og varme til salg og eget forbrug, som gasmotoren gør.

Ikke never-ending story
Når Forsyning Helsingør henter gas fra et nedlagt deponi kan det kun lade sig gøre, netop fordi der er tale om en gammel losseplads, som er fra dengang hvor man deponerede dagrenovation og dermed organisk stof. Derfor er det heller ikke nogen u-udtømmelig energikilde.

- En dag vil der ikke være mere gas at suge ud af det her, men jeg forventer at vi stadig har en god portion gas til gode, siger Ernst Lassen.

Et projekt, som dette kan da heller ikke lade sig gøre på nutidens deponier, hvor affaldet sorteres, og hvor der ikke findes det organiske affald, der danner metangassen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093