Danske oliepumper fortsætter trods klimaaftale
Trods klimaaftalen i Paris vil regeringen ikke begrænse oppumpningen af olie og gas fra Danmarks undergrund.
Det fastslår Lars Christian Lilleholt (V), energi-, forsynings- og klimaminister, i et skriftligt svar til Information.
Ministeren mener nemlig ikke, at Danmark kan påvirke temperaturstigningen på den måde.
- Den danske nordsøproduktion er i den store sammenhæng marginal, siger han.
- Det er uden hold i virkeligheden at tro, at vi fra dansk side kan påvirke udbudssiden af de globale markeder for fossile brændsler ved at trække vores egen marginale produktion. Desuden er de fossile brændstoffer i den danske undergrund meget værd, understreger Lars Christian Lilleholt.
- Siden produktionen af olie blev indledt i 1972 til og med 2014 har staten haft indtægter fra olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen svarende til 404 milliarder kroner.
- Det har gennem tiden været et vigtigt bidrag til finansieringen af vores velfærdssamfund, siger han.
Generelt betyder klimaaftalen fra Paris dog, at andelen af fossile brændstoffer, der skal efterlades i undergrunden, vokser. Det forklarer Katherine Richardson, der er formand for den tidligere Klimakommission og professor i marinbiologi ved Københavns Universitet.
- Vi ved, at cirka 30 procent af verdens oliereserver ikke må brændes af i perioden op til 2050, hvis vi vil holde menneskeskabt opvarmning inden for to grader.
- Alt andet lige bliver andelen af verdens olie, der skal efterlades, større som konsekvens af klimaaftalen fra Paris, siger Katherine Richardson til Information.
Videnschef i tænketanken Concito, Torben Chintz, deler den opfattelse. Han mener, at Danmark er et af de lande, der bør begrænse produktionen af olie og gas.
- Er der nogen, der skal efterlade de fossile brændsler i undergrunden, må det nødvendigvis være de rige lande såsom Danmark, Norge og Storbritannien.
- Det må være de fattige lande, der skal have lov til at realisere størstedelen af deres værdier, før verden er helt omstillet, siger han til Information.
Kilde: /Ritzau/
Artiklen er en del af temaet COP21.