23948sdkhjf

Norfors: Når lejlighed byder sig, slår vi til

Affaldsselskabet Norfors er hoppet på den grønne bølge. Intet projekt er for stort eller for småt. - Det bidrager alt sammen til festen, lyder det fra ledelsen, der har fokus rettet mod en konsolidering og udvidelse af distributionsnettet.
Hverdagens opgaver hos affaldsselskabet Norfors ligger inden for affaldsforbrænding, energiproduktion, fjernvarmeforsyning, genbrug, genanvendelse, deponering og specialbehandling.

Men i den grønne omstillingskarussel er Norfors’ opmærksomhed i høj grad rettet mod energiproduktion og fjernvarmeforsyning - og der er både store og små projekter på programmet - nogle nu og her - andre der skal implementeres over de kommende år.

Om Norfors
Norfors er et fælleskommunalt affaldsselskab stiftet i 1965.

Interessenterne er: Allerød Kommune, Fredensborg Kommune, Helsingør Kommune, Hørsholm Kommune og Rudersdal Kommune.

I Norfors' interessentkommuner er der i alt ca. 202.000 indbyggere.
- Der skal implementeres helt utrolig mange ting, før vi når i mål. Et forsigtigt bud fra Energi på Tværs-gruppen er, at der skal investeres 200 milliarder kroner i energi- og transportsektoren i hovedstadsområdet for at bringe den grønne omstilling i mål, fortæller underdirektør hos Norfors, Jan Olsen og tilføjer:

- Når vi ved, at der er så store udfordringer, så er det vores pligt at løfte nogle af opgaverne. Selvom det ikke er meget, vi som selskab kan gøre helt alene, så får det, vi kan gøre, alligevel betydning.

Her & Nu
Lige nu har Norfors gang i to store projekter som skal bidrage væsentligt til den grønne omstilling - også inden for en overskuelig fremtid.

- Vi er sammen med Helsingør Forsyning i gang med at forbedre kraftvarmeproduktionen med en biomassefyret produktionsdel - og det kan virkelig flytte noget i forhold til at nå energi-målene, fortæller Jan Olsen og tilføjer:

- Derudover er vi ved at forny den ene halvdel af vores forbrændingsanlæg. Vi nedlægger nogle af de gamle produktionsenheder og får, for den samme mængde affald, væsentligt mere energi ud i den anden ende.

Jan Olsen forventer, at der startes prøvedrift på den nye og forbedrede udgave af forbrændingsanlægget til sommer, og at man ved årsskiftet overtager anlægget fra leverandørerne.

Langsigtede øvelser
Når man hos Norfors ser fremad, så er Vassingerød Energipark et af de projekter, der fylder godt, men man har også andre projekter i tankerne.

- Nogle mere langsigtede og større øvelser er at udvikle fjernvarmesystemer i de områder, hvor der ikke er fjernvarme i dag, for eksempel i Fredensborg by, hvor der er 100 procent naturgas. Lige nu kigger vi på, om der skal etableres biogasanlæg og eller solvarme. Det er på et meget tidligt stadie, hvor vi stadig vipper lidt frem og tilbage mellem skal/skal ikke, fortæller han og tilføjer:

- Af mindre projekter kigger vi på lavtemperaturfjernvarme. Vi har allerede gennemført et projekt i nogle parcelhuse i Birkerød, og det projekt vil vi gerne arbejde videre med. Vi kigger blandt andet på en boligforening med 100 lejligheder i Hørsholm Kommune. Det er selvfølgelig små projekter, men de bidrager også til festen, siger han.

Jan Olsen understreger, at man tager alle sine interessentkommuner med i betragtning, når der skal støves mulige grønne projekter op.

- Vi er lidt over det hele. Når lejlighed byder sig, så slår vi til, bekræfter han.

Ikke uden sværd-slag
Den grønne omstilling sker ikke uden sværd-slag. Det indrømmer Jan Olsen, og især etableringen af nye produktionsanlæg er noget af en udfordring.

- Det er svært at få lov at stille en skorsten op. Lokaliseringen af nye produktionsanlæg er en stor udfordring. Vi oplever megen modstand, når befolkningen skal give afkald på deres udsigt, siger han og tilføjer:

- Derfor har vi klart fokus på konsolidering, udbygning og forstærkning af vores fjernvarmedistribution. Med et vandbåret varmedistributionssystem, der fungerer optimalt, er det aldrig forkert at udvide fjernvarmenettet.

Selvom nye produktionsanlæg ikke altid modtages med åbne arme i nærområdet, så vil Norfors alligevel forsøge sig med etableringen af Vassingerød Energipark, der skal fungere som både produktionsenhed og demonstrationsanlæg. Et projekt, der stadig er i sin vorden, men ikke uden ambitioner: Vassingerød Energipark på tegnebrættet

Mangler ikke affald
Norfors overtager, hvis det går som præsten prædiker, den nye og forbedrede udgave af sit forbrændingsanlæg til jul, og her kan man som sagt få mere energi ud af en mindre mængde affald.

Lige netop mindre mængder affald er nok noget forbrændingsanlæggene må geare sig til i de kommende år, men det bekymrer ikke Jan Olsen.

- Vi har mærket en nedgang, men vi har haft det, vi skulle bruge, og der er ingen tegn på det ændrer sig, så vi har ingen planer om at importere affald fra England, og det er ikke noget der bekymrer mig, siger han.

Den manglende bekymring skal dels ses ud fra sammensætningen af affaldsproducenter i området og dels ud fra, at selskabets sorteringsproces giver bedre affald.

- Vi får skummet noget af det fra, som vi dybest set var fri for. Våde kartoffelskræller brænder alligevel ikke så godt, slutter han

Artiklen er en del af temaet Chef i tale.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109