Nature Energy: Vi kan gøre gassen grøn
Med forventningen om et resultat i 25-30 mio. kroners klassen og adskillige biogasanlæg i pipelinen drager Nature Energy ud på en mission om at gøre gassen grøn.
Nettoomsætningen for regnskabsåret 2014 landede på 967,5 mio. kr., mens resultatet på 12,2 mio. kr. fik selskabet til at hæve forventningerne til 2015. Man budgetterede simpelthen med et resultat i 25-30 millioner kroners klassen, og det ser ud til at holde stik.
- Vi er ved at gøre regnskabet færdigt og vil gerne vente med at afsløre tal indtil da, men jeg kan godt sige, at vi har nået de ting og de mål, vi har sat, fortæller adm. direktør Ole Hvelplund til Energy Supply.
På den grønne gren
Nature Energy er dermed røget på den grønne gren – i mere end en forstand. Naturgasselskabet arbejder nemlig indædt på at gøre gassen langt mere grøn.
- Når vi anlægger biogasanlæg, så er det fordi, der er en tro på, at vi kan få gjort gassen grøn, siger Ole Hvelplund.
Han understreger samtidig at området biogas, trods tre store anlæg i drift, stadigt er forholdsvis nyt for selskabet, og derfor endnu ikke har bidraget positivt til bundlinjen. Sidste år genrerede datterselskabet Nature Energy Biogas et underskud på 8,4 mio. kr.
- Det vil stadig være et negativt resultat. Forretningsområdet er under opbygning, men det kommer for alvor i gang i år, siger han om Nature Energys nye tredje ben.
Ryster biogasanlæg ud af ærmet
Når Nature Energy siger, at gassen skal være grøn, så sættes der handling bag ordene. I øjeblikket har man tre store biogasanlæg i drift, i Holsted i Sydjylland, Vaarst i Nordjylland og det netop indviede anlæg på Nordfyn og om blot et par måneder følger biogasanlægget på Midtfyn trop. Anlæggene kommer ikke til at stå alene ret længe.
- Vi har en del biogasanlæg i pipelinen. Lige så snart, der bliver truffet de endelige beslutninger, så er vi klar til at gå i gang, fortæller Ole Hvelplund.
De anlæg, der ligger klar til byggestart, er et anlæg i Videbæk, som opføres i samarbejde med Arla og Xergi; et anlæg i Korskro i Vestjylland samt et mindre anlæg i Brande, der bygges sammen med en privat landmand.
Hvis alt går efter planen, og som Ole Hvelplund håber, så er de tre anlæg i drift i 2017.
Industrialisering af biogassen
Syv biogasanlæg i drift i 2017 er dog ikke nok. Nature Energy ligger inde med langt større visioner - både på biogassens og Danmarks vegne.
- Efter 2017 skal biogassen industrialiseres. Målet er, at al gas, der bruges i Danmark i 2050 er produceret på affaldsprodukter. Det kan lade sig gøre i Danmark, siger Ole Hvelplund og tilføjer:
- Det kræver en tyve - tredive anlæg i den størrelse, som vi har etableret i Holsted, på Nordfyn og Midtfyn. Nettet har vi jo allerede, det er et af de store aktiver, vi har i Danmark, naturgasnettet, det kommer ud i alle hjørner. Vi har alle forudsætninger for, at det her lykkes.
Naturgasnettet på Nature Energys hænder
Netop naturgasnettet fylder en del af Nature Energys strategi. I dag ejes det af Dong, HMN og Nature Energy, men den kommende børsnotering af Dong Energy betyder, at deres del af naturgasnettet skal sælges. Og ifølge lovgivningen er der kun en aftager – nemlig Energinet.dk, hvilket Ole Hvelplund ikke synes er den bedste løsning.
- Vi synes at Dongs naturgasnet ligger bedst hos os, men da lovgivningen siger, at det skal sælges til Energinet.dk, så regner vi med det bliver sådan, men vi har da ikke opgivet at det kommer over til os, det er det mest fornuftige, fortæller Ole Hvelplund og uddyber:
- Hvis naturgasnettet endte hos os ville det spare en masse udgifter, vi har jo organisationen til at håndtere det. Energinet.dk skal først til at starte en hel ny forretning op.
Ikke kun opkøb
Der er dog ikke kun opkøb af naturgasnettet og biogasanlæg i hovedet på Ole Hvelplund.
- Vi har jo også stort fokus på vores almindelige forretningsområder, siger han.
Samtidig lufter han en bekymring over den grønne omstilling.
- Vi har en vigtig opgave i at sikre gasnettets fortsatte eksistens - dels for vores kunders skyld, men i høj grad også af hensyn til samfundet og muligheden for at bære den grønne omstilling i gennem. Vi når den ikke via el alene, men er afhængige af gasnettets lagringsmuligheder og fleksibilitet i samspillet med sol og vind. Det er en topprioritet hos os, siger Ole Hvelplund.
Artiklen er en del af temaet Chef i tale.