23948sdkhjf

400 soltrug skal varme i Brønderslev

Aalborg CSP lander ordre på 83 mio. kr. hos Brønderslev Forsyning. Her skal soltrug fortrænge naturgassen, supplere biomassen og, som noget helt nyt, drive en el-turbine i Brønderslev Forsynings kommende biomasseværk.
Med igangsætning af et stort solvarmeprojekt til 83 mio. kr. sætter Brønderslev Forsyning nu handling bag ordene om at skifte fra naturgasfyring til vedvarende energi.

Kontrakten er netop underskrevet med Aalborg CSP, der skal levere 400 parabolske trug til Brønderslev Forsynings nye anlæg, der også omfatter et nyt biomassefyret kraftvarmeværk.

Ikke udelukkende varme
Det helt nye ved anlægget i Brønderslev er, at solen ikke udelukkende skal levere varme, men også skal drive en el-turbine på det nye biomassebaseret kraftvarmeværk.

- Kraftvarmeværket i Brønderslev er et glimrende eksempel på, hvordan CSP-teknologien, der ellers primært anvendes i solrige ørkenområder, har vide muligheder for at kunne optimere effektiviteten af eksisterende eller nye anlæg selv under nordeuropæiske himmelstrøg, siger Svante Bundgaard, administrerende direktør for Aalborg CSP.

Ideen med at lade energien fra solvarme indgå i et samspil med et biomassefyret kraftvarmeanlæg er fundet så innovativ, at energistyrelsens EUDP-program har bevilget 20 mio. kr. i anlægsstøtte til solenergiprojektet.

Testanlæg siden sommer
Projektet hos Brønderslev Forsyning har for Aalborg CSPs vedkommende været i gang siden sommeren 2015, hvor et testanlæg på 0,8 MW blev opstillet. Med kontrakten i hånden kan man således gå i gang med de indledende øvelser.

- Vi er i gang med indkøb og produktion ved underleverandører. Jordarbejdet starter i marts med dræning og fundamenter. I princippet er vi allerede i gang, da testanlægget skal indgå i det samlede anlæg, fortæller Stefan Kristensen hos Aalborg CSP.

Aalborg CSP skal være klar til at producere varme til fjernvarmenettet sidst på året, og først i løbet af 2017 skal solanlægget integreres med Brønderslev Forsynings nye flis- og ORC-anlæg.

Vil sætte rekord
Brønderslev Forsynings ambitioner stopper nemlig ikke med etableringen af det nye solenergianlæg. Parallelt med opsætning af de mange rækker parabolske soltrug arbejdes der med realisering af et nyt avanceret biomasseværk, som erstatning for det nuværende naturgasfyrede kraftvarmeværk. Første spadestik hertil tages i foråret, og forsyningen er netop i disse uger ved at udvælge de endelige entreprenører på opgaven.

- Vi forventer, at selve energiudnyttelsen på det nye biomasseværk bliver så effektiv, at vi også kommer til at sætte rekord i energieffektivitet for denne type af værker i Danmark, ja måske i hele verden, fortæller Lasse Riisgaard, som er formand for Brønderslev Forsyning.

- Dette kan lade sig gøre fordi vi supplerer den traditionelle røggaskøling og kondensering med nogle ekstra køletrin via effektiv anvendelse af varmepumper. Samtidig vil selve kraftproduktionen blive baseret på en turbineteknologi, som også er temmelig ny i Danmark, nemlig den såkaldte ORC-teknologi, hvor man anvender oliedamp i stedet for vanddamp til at drive turbinen.

Det nye samlede anlæg med integration af sol og biomasse i Brønderslev forventes at påbegynde produktionen af grøn el og varme i slutningen af 2017.

Om anlægget
  • Totalleverandør på CSP-anlæg: Aalborg CSP
  • Ydelse CSP-anlæg: 16,6 MW
  • Antal parabolske trug: 400 stk / 26.929 kvadratmeter
  • Entreprenør Biomasseværk: Pt. under udvælgelse
  • Entreprenør Biomassekedler: Pt. under udvælgelse
  • Effekt biomasseværk: 20 MW
  • Samlet anlægssum: 315 mio. kr.





Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081