Vismænd: PSO-afgift må finansieres via skatten
Den stadig stigende PSO-afgift, der finansierer tabsgivende vindenergi, forværrer virksomhedernes konkurrence-evne. Afgiften må opkræves via skatten, siger De miljøøkonomiske Vismænd og Dansk Industri.
PSO-afgiften går til at støtte vindmøller og andre former for vedvarende energi, der ikke kan klare sig på markedets betingelser.
Forskellen mellem den pris, som den hidtil dyreste havvindmøllepark ved Anholdt kan producere strøm til og markedsprisen, er pt. over 80 øre pr. kWh.
PSO- afgiften understøtter i øjeblikket vindenergi med 26 øre pr. kWh og koster virksomheder og borgere omkring syv mia. kr. om året. For to år siden var afgiften kun på 17 øre pr. kWh. Jo lavere el-pris, jo højere PSO
De miljøøkonomiske Vismænd fastslår i en rapport offentliggjort tirsdag, at PSO´en er uhensigtsmæssig. Dels rammer den virksomhedernes konkurrenceevne. Eksempelvis skal et slagteri som Danish Crown betale 75 mio. om året i PSO-afgift. Dels er afgiften uhensigtsmæssig, fordi den fordyrer elpriserne og dermed skræmmer borgere og forbrugere fra at bruge mere el til f. eks. el-biler og varmepumper. I stedet må elektriciteten fra vindmøller ofte afsættes til negative priser på markedet.
De miljøøkonomiske Vismænd foreslår, at PSO-afgiften i stedet finansieres over indkomstskatten. Det samme foreslår nu Dansk Industri. Yderligere har EU-kommissionen betvivlet om afgiften er EU-gyldig, fordi den støtte til vedvarende energi, som PSO' en finansierer, alene går til danske producenter.
De grønne organisationer som Det økologiske Råd og tænketanken Concito har vendt sig mod, at PSO finansieres over skatterne. De frygter, at udgifterne til den grønne omstilling bliver vejet op mod velfærdstiltag, når den årlige finanslov skal forhandles med Folketingets partier.