23948sdkhjf

Landsretten sender 91 millioner kroner retur til Tvis

- Det er en lettelse for os, at det endelig er slået fast, at det var rigtigt at protestere mod Skats afgiftsvurdering, lyder det fra direktør hos Tvis, der netop har fået rettens ord for at man uberettiget har betalt 73 mio. kr. i afgifter til Skat over den seneste 10 år.
Siden 2006 har Tvis samlet set betalt 73 mio. kr. for meget i afgifter til Skat på en del af varmen, som Tvis aftager fra gasturbinen på Shell Raffinaderiet i Fredericia. Den 4. marts i år udløb Skats ret til at anke en kendelse fra Landsskatteretten fra december 2015, som fastslog, at Tvis uberettiget har betalt 73 mio. kr. i afgifter over 10 år. Med renter løber beløbet op i 91 mio. kr.

-Skat indførte en ny afgiftsvurdering i 2010 på varmen fra gasturbinen med tilbagevirkende kraft til 2006. Den vurdering var vi med rette ikke enig i, så vi har over tid betalt et pænt beløb i afgifter, som vi nu skal have fundet en model for at føre tilbage til fjernvarmeselskaberne. Beløbet er dog ikke endeligt, da Skat først kan opgøre beløbet, efter ankefristen er overskredet. Det er selvfølgelig en lettelse for os, at det endelig er slået fast, at det var rigtigt at protestere mod Skats afgiftsvurdering, siger Hans Bjørn, direktør ved Tvis.

Det er endnu for tidligt at vide, præcist hvornår og hvordan forbrugernes fjernvarmepris bliver påvirket. Tvis skal først være enige med Skat om beløbets størrelse, ligesom udbetalingstidspunktet er ukendt.

Tvis sparer fremover 8-9 millioner kroner i afgifter til Skat på samme del af varmen fra Shell Raffinaderiet.

Fjernvarmeselskaberne skal høres
Der er flere muligheder for, hvordan afgiftsbeløbet kan tilbageføres. Én model kunne være at tilbageføre beløbet over to år for at undgå store prisudsving, da Tvis allerede forbereder et væsentligt prisfald senest i 2018, når Skærbækværket er ombygget til biomasse. Fjernvarmeselskaberne skal høres, og derefter skal Energitilsynet godkende en model, for at sikre at alle love og regler bliver overholdt.

- Landsskatterettens kendelse svarer til en gennemsnitlig værdi for en husstand på omkring 1800 kroner til varme, ifølge vores beregninger. Når vi har fået en tilkendegivelse fra fjernvarmeselskaberne om, hvilken model de foretrækker for tilbagebetaling, så vil bestyrelsen beslutte, hvordan vi gør. Under alle omstændigheder skal beløbet udbetales til fjernvarmeselskaberne og dermed forbrugerne, siger Lars Schmidt, bestyrelsesformand i Tvis.

Samarbejde mellem Tvis og Shell
Sagens kerne handler specifikt om varmen fra gasturbinen på Shell Raffinaderiet, som blev etableret i 1992. Skat har opkrævet afgifter siden 2006 ved at sidestille gasturbinen med dem på decentrale kraftvarmeanlæg, der producerer varme og el. Derfor har de beskattet varmen som kraftvarme, hvor Tvis mener, at varmen bør beskattes som overskudsvarme. I årlige afgifter udgør hver sin fortolkning henholdsvis 8-9 millioner kroner og 2-4 millioner kroner på blot dette ene sted ved Shell.

- Skats vurdering af formålet med gasturbinen på Shell’s anlæg ville ikke have gjort overskudsvarmen så attraktiv at udnytte. Overskudsvarme er ikke en guldrandet forretning, så afgiftsniveauet påvirker, hvorvidt det har optimale fordele at udnytte lokal overskudsvarme til lokal fjernvarme, siger Hans Bjørn.

Skatteankenævnet i maj 2015 og nu definitivt også Landsskatteretten er dog enige i Tvis og Shells vurdering af formålet med gasturbinen på raffinaderiet, som Shell har installeret for at effektivisere deres raffineringsprocesser. Overskudsvarme er et spildprodukt, som TVIS udnytter til fjernvarme.

Sagen kort
Shell har i 1992 etableret en gasturbine på deres anlæg for at effektivisere deres raffineringsprocesser. Et biprodukt er varme, som ellers ville forsvinde op i den blå luft, men Tvis udnytter den til fjernvarme. Skat har vurderet, at varmen herfra skal beskattes på grundlag af kraftvarmeafgiftsloven i stedet for overskudsvarmeafgiftsloven, og det er en forskel på henholdsvis 8-9 millioner kroner og 2-4 millioner kroner i årlige afgifter.

Ifølge Shell og eksterne rådgivere er Gasturbinen alene etableret med det formål at udnytte raffinaderigassen til opvarmning af råolien. Udnyttelsen af restvarmen via en varmeveksler er et biprodukt af raffinering af mineralolie.

I 2010 sidestiller Skat den med gasturbineanlæg i decentrale kraftvarmeanlæg. De har til formål at producere varme og el, men det er ikke formålet med gasturbinen ved Shell. Her er gasturbinens primære formål at proceseffektivisere. Et sekundært produkt er overskudsvarmen.

Skatteankestyrelsen gav Tvis medhold i maj 2015, at varmen fra gasturbinen skal beskattes efter overskudsvarmeafgiftsloven.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094