23948sdkhjf

Ny rapport: Geotermi kun fordelagtigt få steder

En ny analyse viser, at geotermi kun vil være samfundsøkonomisk fordelagtigt i nogle få af de 28 screenede fjernvarmeområder. Samtidig udpeger analysen den største barriere for udbygningen af geotermi.
Energistyrelsen har fået udarbejdet en rapport af et konsortium bestående af Ea Energianalyse, Cowi og Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab. Rapporten, der bygger på geologiske vurderinger udført af Geus, vurderer mulighederne for at indpasse geotermi i 28 udvalgte fjernvarmeområder i Danmark.

Analysen viser, at der er et begrænset potentiale for selskabsøkonomisk rentable geotermiprojekter i de 28 konkrete områder. Det skyldes hovedsageligt, at geotermisk varme konkurrerer med afgiftsfritaget biomasse, som vurderes at udgøre den største barriere for udbygningen med geotermi.

De vigtigste parametre
De samfundsøkonomiske beregninger mellem geotermi og andre muligheder ligger dog meget tæt for en del af projekterne. De vigtigste parametre, der har betydning for, om et geotermiprojekt er samfundsøkonomisk fordelagtigt, er:

  1. adgangen til geotermisk energi og omkostningerne ved at udnytte energien,
  2. varmemarkedets størrelse,
  3. konkurrencesituationen til andre varmeforsyningsmuligheder, samt
  4. adgangen til eksisterende billig drivvarme (hvis der anvendes absorptionsvarmepumper til at hæve temperaturen i den geotermiske varme til fjernvarmeniveau).

Ikke udtømmende billede
De udvalgte områder giver ikke nødvendigvis et udtømmende billede af mulighederne for at anvende geotermisk energi i Danmark. Rapporten anbefaler, at både de geologiske forhold, der bygger på screeninger af Geus, og indpasningen i det konkrete fjernvarmesystem bør analyseres grundigt, inden der træffes beslutning om geotermi.

Derudover er det vigtigt, at beslutningen omkring geotermi sammentænkes med den langsigtede energiplanlægning, da geotermianlæg ofte vil have en lang projektudviklingsperiode og en lang levetid. Det skal der tages højde for, når udviklingen af energisystemet planlægges. Samtidig er det vigtigt, at der skabes et tilstrækkeligt afsætningsgrundlag for varmen, hvis geotermisk varme ønskes udnyttet på kortere eller længere sigt.

Om rapporten
Rapporten udspringer af den energipolitiske aftale af 22. marts 2012, hvor der blev afsat 35 mio. kr. til fremme af ny VE teknologi i fjernvarme – geotermi, varmelagring og store varmepumper mv. En del af denne pulje er afsat til at fremme geotermiens integration i fjernvarmesystemet.

I foråret 2016 vil der blive afholdt to seminarer, ét vest og ét øst for Storebælt, hvor rapporten vil blive præsenteret, og der vil være mulighed for at diskutere indholdet.

Ved udmøntningen af energireserven i december 2015 blev der afsat 61,5 mio. til en geotermi-låneordning. Ordningen muliggør, at geotermiselskabet kan få tilbagebetalt en del af boreomkostningerne, hvis en geotermiboring går galt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157