23948sdkhjf

I Brande er man gået andre veje

I flere år har betingelserne ikke været på plads for, at Brande Fjernvarme kunne udnytte overskudsvarmen fra KMC’s produktion af kartoffelmel. Nu har man fundet en anden løsning.
Tirsdag nikkede KMC ja til et projektforslag, der gør det muligt at udnytte overskydende damp fra KMC’s kartoffelmelsproduktion.

Projektet vil ikke gøre brug af en stor eldrevet varmepumpe, som der ellers er et politisk ønske om at få ind i fjernvarmen. Den mulighed har ellers længe været på bordet, men betingelserne har ikke været på plads.

I stedet går projektforslaget, der nu er sendt ind til kommunen, ud på, at man i et nystiftet selskab installerer en naturgasmotordrevet varmepumpe, der så optager overskudsvarmen fra KMC og sender det til Brande Fjernvarmes ledningsnet, oplyser driftsleder Henning Mikkonen fra Brande Fjernvarme.

- Vi har ventet på, at KMC sagde ja til projektet. Og det gjorde de så i går, siger Henning Mikkonen.

Fordi varmepumpen bliver drevet af den gasdrevne motor, undgår man i projektet i Brande at skulle betale de høje afgifter til el, som var uundgåelige, hvis man installerede en stor eldrevet varmepumpe.

- Projektet her er et resultat af, at politikkerne ikke har formået at skabe tilstrækkelige incitamenter via afgiftssystemet til eldrevne varmepumper og overskudsvarme. Hertil kommer, at el-systemet ikke har formået at etablere rimelige, objektive og ikke-diskriminerende tariffer og afregningsvilkår overfor varmepumper, som placeres i fjernvarmebaserede kraftvarmeværker, lyder det fra chefkonsulent i Dansk Fjernvarme John Tang.

- De eldrevne varmepumper i kraftvarmesystemer nægtes nettoafregning, opkræves dobbelt betaling for investeringer i kablet og dobbelt betaling af tariffer for lagring, dvs. ved tidsforskydning af forbrug og produktion, oplyser han.

Brande Fjernvarme fyrer i øjeblikket med 800.000 kubikmeter naturgas og 8.000 ton træflis om året. Den gasmotordrevne varmepumpe har en virkningsgrad på 3,15, så 1 MW naturgas giver 3,15 MW varme.

Hvis alt går som planlagt, er det meningen, at varmepumpen skal tages i brug i begyndelsen af 2017. De samlede omkostninger for projektet beløber sig ifølge projektforslaget til 40 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.122