23948sdkhjf

Aalborg CSPs fornemmelse for energi

En turn-around har gjort underværker hos Aalborg CSP, der i dag gør en dyd ud af at tilpasse sig den skiftende toplinje.
I 2012 så det skidt ud for Aalborg CSP. Der var underskud i forretningen, og virksomheden kunne ikke håndtere de store udsving på ordrekontoen.

Nu har Aalborg CSP været gennem en turn-around, der har givet tre solide ben at stå på, erkendelsen af at man ikke behøver at gøre alting selv og en fornemmelse for at arbejde agilt.

- Vi er ikke længere produktleverandør, men en løsningsleverandør. Vi har forliget os med tanken om at der ikke altid er en stabil ordre-indgang, så vi sørger for at tilpasse os den skiftende toplinje, fortæller CEO Svante Bundgaard om nogle af de erkendelser, man har gjort sig i løbet af turn-arounden.

Solidt plantet i et agilt marked
De tre ben Power Plants, District Heating og Integrated Energy Systems giver i dag Aalborg CSP et godt og sikkert fundament i en knap så sikker verden.

- Når man agerer på projektudviklingsmarkedet, så er langt det meste baseret på dialog og udvikling. På et eller andet tidspunkt lander der et projekt. Vi kan ikke styre, hvornår der kommer en ordre, eller om der kommer en ordre. Derfor har vi fundet ud af, at en af de væsentligste konkurrenceparametre for os er agilitet, siger Svante Bundgaard.

For ham betyder det at arbejde agilt, at man er parat til at flytte sig der hen, hvor kunderne er; at man er åben overfor nye muligheder og projekter - også selvom det lyder lidt skørt, som det at avle tomater i den australske ørken.

- Da vi første gang hørte om projektet i Australien, tænkte vi, at det lød lidt vanvittigt, men se projektet nu. Det gælder om at være nøglen til kundernes sorte boks, når det kommer til energien. Og så være villige til at producere forskellige former for energi. Så hvis en kunde ønsker et anlæg, der kan producere energi nok til tomatproduktion under brændende sol, så må vi da være nøglen til det, siger Svante Bundgaard, der ser Australien som et interessant marked, når det kommer til forretningsdelen Integrated Energy Systems.

- Men ellers så er vi der, hvor det giver mening, understreger han.

Og det gør det åbenbart i både Brønderslev, Marokko, Indien og Kina, hvor der er Aalborg CSP-anlæg på vej.

Ikke det sidste fra vores pipeline
I 2015 leverede Aalborg CSP og Arcon Sunmark et kombinationsanlæg til Tårs Fjernvarme og for nyligt landede der en ordre fra Brønderslev Fjernvarme i skødet på Svante Bundgaard og Aalborg CSP. Men det danske marked er ifølge Svante Bundgaard svært og meget etableret.

- Man gør det, man altid har gjort. På det danske marked konkurrerer vi ikke bare med andre solfanger-producenter men også med andre VE-løsninger. Men vi vil da gerne ind og have vores del af fjernvarmemarkedet, siger Svante Bundgaard og tilføjer:

- Vi er positive og fortrøstningsfulde. Vi har ikke set det sidste fra vores pipeline endnu.

Ikke gift med nogen
I 2014 indgik Aalborg CSP et samarbejde med Arcon Sunmark om anlægget i Tårs. I 2015 gav man håndslag på et strategisk samarbejde med østrigske GreenOneTec, der som Arcon Sunmark, producerer plane solfangere. Men det betyder ikke at Aalborg CSP har viet sit arbejdsliv til østrigerne.

- Vi er ikke gift med nogen. Vi leverer den løsning, der er bedst for kunden, når det så er sagt, så forventer vi at kunne sætte de første anlæg op i Danmark i år, hvor det er en kombination af GreenOneTecs plane solfangere og vores soltrug, siger Svante Bundgaard.

Samarbejdet med GreenOneTec har, udover den konkrete opgave med etableringen af kombinerede solenergi-anlæg, en mere strategisk karakter.

- Vi skal bruge samarbejdet til udveksling af data, så vi kan få en bedre forståelse for hinandens produkter og integrere dem bedst muligt, understreger Svante Bundgaard.

Ikke gøre alting selv
Når Aalborg CSP skal levere et solenergianlæg til Brønderslev Fjernvarmes nye anlæg, så skal Ib Andresen Industri på Fyn producere stålprofilerne til anlægget. Men det skal de ikke hver gang, der ryger et CSP-anlæg over disken.

- Vi køber alle vores komponenter hos en underleverandør. Laver en samlet pakke og sender det ud til kunden. Det handler om ikke altid at gøre ting selv. Derfor har vi underleverandører i hele verden og så producerer og pakker vi der, hvor det er mest fornuftigt, fortæller Svante Bundgaard.

Det betyder ikke at Aalborg CSP vælger og vrager leverandørerne efter forgodtbefindende.

- Vi partnerer faktisk op med leverandørerne, selvom de ikke er eksklusive. Vores filosofi er at langsigtede, tætte samarbejder giver de laveste priser, hvilket er er væsentligt for at mindske alles risici i projekterne. Så, når vi siger, at det ikke handler om at gøre alt ting selv, så drejer det i virkeligheden mere om at samarbejde strategisk og professionelt med en underleverandør, end at shoppe rundt mellem dem, forklarer Svante Bundgaard.

På spørgsmålet om man overvejer at opstarte produktion selv svarer Svante Bundgaard:

- Hvis vi skal have egenproduktion, skal vi kunne sikres os selv en stabil ordreindgang, så vi kan kapacitetsplanlægge, og det hverken kan eller vil vi. Det er ikke det marked vi operer i: Så længe vi ikke kan se en fordel ved at producere selv, så gør vi det ikke, siger han og tilføjer:

- Når vi ikke selv producerer slipper vi også for at bekymre os om svejsecertifikater, tre-holdsskift og om vores produktionslinje er fyldt op.

Fornemmelsen for overskud
Regnskabet for 2015 viser at Aalborg CSP har fået noget nyttigt ud af det nye liv i agilitetens tegn.

- Vi har en vækst på mere end 50 procent på omsætningen og lander nok på en 186 mio. kroner. Resultatet derimod tidobles til nærved 7 mio. kroner før skat med et Ebitda på 12 mio. kr., siger CEO hos Aalborg SCP, Svante Bundgaard, der forventer at resultatet for 2016 bliver på niveau med 2015.

- Men herefter fortsætter vi væksten, slutter han.

Artiklen er en del af temaet Chef i tale.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094