23948sdkhjf

Succes med minikraftvarmeanlæg i Rudersdal

To gamle kedler, tre mini-kraftvarmeanlæg og en varmepumpe har vist sig at være en god kombination for Rundforbi Idrætsanlæg.
I 2014 besluttede Rundforbi Idrætsanlæg at ombygge den eksisterende varmecentral. Man besluttede dengang at anvende de eksisterende kedler og tilføje lidt nyt.

Det skulle vise sig at være en klog beslutning. Her efter det første driftsår efter har Dansk Gasteknisk Center A/S registreret gode driftsresultater, en fin tilbagebetalingstid og en stor CO2-besparelse.

Spildvarme & jordvarme
Rundforbi Idrætsanlægs varmecentral er i dag, efter renoveringen, blevet en veritabel energicentral.

- Man har beholdt de gamle kedler og så indsat nyt udstyr. Tre 20 kW minikraftvarmeanlæg og en varmepumpe, så anlægget nu leverer både varme og el til idrætsanlægget, fortæller Jan de Wit hos Dansk Gasteknisk Center.

De tre minikraftvarmeenheder er fra EC Power og kører på gas med en elydelse på 20 kW og en varmeydelse på 40 kW. De er forsynet med en ekstra røgkøler, hvorigennem der opnås en yderligere varmeproduktion. Den eldrevne varmepumpe er på 42 kW og henter varme fra vedvarende energi og spildvarme.

- Varmekilderne på varmepumpen er jordvarme hentet fra jordslanger, der i tidernes morgen er etableret under stadion, og på afkastluften fra svømmehallen, fortæller Jan de Wit.

Derudover består Energicentralen af de to oprindelige gaskedler, der forventes at skulle bruges i spidslast-situationer, tre varmelagre tilknyttet minikraftvarmeanlæggene og et varmelager tilknyttet varmepumpen.

Et års drift
Dansk Gasteknisk center har i perioden januar 2015 til januar 2016 overvåget produktionen i Energicentralen.

Det har vist sig at minikraftvarmeanlæggene har stået for en stor del af varmeleverancen og at de eksisterende kedler har haft størst produktion i de koldeste perioder, altså i spidslastsituationer.

Varmepumpen har i perioden leveret 14 procent af varmen, hvilket er lidt under det forventede, mens hvert enkelt minikraftvarmeanlæg har haft over 6000 driftstimer, hvoraf de fleste var fuldlasttimer.

Alt i alt er projektet, til trods for en mild vinter, forløbet som forventet, fortæller Jan de Wit.

CO2-besparelser& tilbagebetalingstid
Energiscentralen har i sit første driftsår givet en besparelse på 133 ton CO2 sammenlignet med opvarmning på de gamle kedler. Samtidig har anlægget også vist gode økonomiske takter.

- Det har været et mildt år, men der er stadig en god økonomi i det. Investeringen på godt 2 mio. kroner ventes at være tjent hjem i løbet af 4-5 år, siger Jan de Wit, der mener at potentialet for minikraftvarmeanlæg herhjemme er stort.

- Der er en god idé i minikraftvarmeanlæg i de mellemstore anlæg, hvor man har en høj strøm pris, i for eksempel plejecentre, daginstitutioner og rådhuse, slutter han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093