23948sdkhjf

Øl, rock og vedvarende energi på årets festivaler

Grøn energiproduktion og bæredygtighed er i den grad flyttet ind i fremtidsvisionerne hos landets festivaler. Der sendes affald i biogasproduktion og lagres strøm på batterier.
Sommer i Danmark er ensbetydende med festival i Danmark. Og festival er lig med stor-forbrug af øl, sprut og fødevarer – men også et storforbrug af strøm og en overproduktion af affald. Alene Roskilde Festivalen bruger hvert år ca. 700 MWh , når musikken spiller, mens Nibe Festivalen genererer 67 tons affald.

Men nu rettes fokus mod energibarometret. Affaldet skal genanvendes, strømmen, der bruges, skal komme fra vedvarende energikilder, mens mad og drikke skal være økologisk og lokalt produceret.

Genanvendelse på Nortside & biogas i Nibe
Når Nibe Festival for 32. gang skydes i gang i Skalskoven i Nibe bliver det i en endnu grønnere udgave end tidligere. Allerede sidste år sendte festivalen seks ton appelsinskaller i biogasproduktion, mens hele 24 procent af affaldet på festivalen blev genanvendt. Festivalen arbejder målrettet mod en genanvendelsesprocent i 2016 på 30 procent, mens mængden af appelsinskaller, der efter festivalen kan sendes til Energi Vegger og i biogasproduktion, endnu er en ukendt størrelse.

- Det afhænger af, hvor mange kolde appelsinjuice og vodka, der bliver drukket i løbet af festivalen, men vi har en forventning om, at niveauet vil være i samme størrelsesorden som sidste år. Derudover blev øvrigt organisk affald sendt til Komtek, hvor det laves til biopulp, inden det sendes til biogas. Denne fraktion udgjorde sidste år ca. 1 ton, og vi har en forventning om, at den vil stige i år, fortæller Lene Filtenborg Buhl, teamleder, Green Team, Nibe Festival.

Nibe Festival er ikke eneste festival med fokus på genanvendelse. På den århusianske og temmelig nye dreng i klassen, Northside, er det ét af mange fokusområder.

- I 2015 blev der sorteret i 6 fraktioner blandt publikum og i 12 fraktioner bag boder og i produktionsområderne. Det lykkedes på den måde at sortere og genanvende 53 procent af alt affald, og målet for 2016 er 60 procent, fortæller talsmand John Fogde fra Northside.

Solceller & generatorer i Roskilde og Skanderborg
Siden 1971 har der været musik fra Orange Scene i Roskilde. Og hvert år er strømproduktionen på festivalen blevet lidt grønnere.

- Hvor vi tidligere har haft få store generatorer, sætter vi i 2016 flere mindre generatorer op, som automatisk starter og slukker alt efter hvor højt forbruget er. De nye generatorer kan også bruge brændstof med op til 15 procent biodiesel. Dette håber vi kommer til at reducere vores CO2 udledning ved strømproduktion med 20-30 % i løbet af et par år, fortæller bæredygtighedskoordinator Mikkel Sander fra Roskilde Festival og fortsætter:

- Ved vores Silent and Clean-campingområde opstiller vi et helt specielt generatoranlæg. Det har tilknyttet 150 kvadratmeter solceller og batterikapacitet til at lagre strømmen indtil den skal bruges. Først når batteriet er ved at være fladt, går dieselgeneratoren i gang.

Og det er ikke kun i Roskilde, at der er solceller og batterier på programmet. I Skanderborg har ledelsen bag Smukfest noget helt nyt på bedding under årets festival.

- Vi får i år en dieselgenerator, der er forsynet med solceller, så den i dagtimerne kan køre på solenergi, den overskydende solenergi bliver lagret på et batteri, så det kan bruges i de mørke timer. Alle vores lyskæder er med LED-pærer, så vi energioptimerer, hvor vi har mulighed for det, fortæller Jacob Thorup fra Skanderborg Festivalen.

For en halv million transformerstation
Når Tønder Festival i august åbner dørene til fire dage med folkemusik er der på campingpladsen installeret en spritny transformerstation – og det med tilskud fra SE.

- Det er et rigtigt stort projekt til en halv million, så vi er glade for at vi har fået 260.000 kroner fra SE. Vi har dog ikke hele finansieringen på plads endnu, men meningen er, at den nye transformerstation skal få os væk fra de dieselgeneratorer vi har i dag, fortæller Kirstine Uhrbrand, administrativ leder på Tønder Festival.

Hos Tønder Festival har man endvidere et stort ønske om at levere økologisk, lokalt produceret mad til Festival-gæsterne, og det er man ikke ene om.

Ledelsen bag NorthSide sætter i år barren højt og garanterer festivalgæsterne mindst 90 procent økologiske produkter i alle madboder og 75 procent økologi i glassene.

Fremtidens festivaler
Fremtidsvisionerne for de danske festivaler er ikke altså ikke kun hægtet op på hovednavn og et stjernespækket festivalprogram. Energiproduktion og bæredygtighed har i høj grad sneget sig ind på livet af de danske festivaler. Og selvom de i dag gør et mere end hæderligt forsøg på at gå en lidt grønnere vej, så stopper det ikke her.

- Fremadrettet ønsker vi at undersøge mulighederne for brug af vedvarende energikilder, fortæller Lene Filtenborg Buhl fra Nibe Festivalen om fremtidsplanerne. Det samme gør sig gældende i Roskilde.

- Roskilde Festival har en bæredygtighedsstrategi der skal sikre vedvarende energiproduktion, men hvorvidt det skal være via vindmølleandele, solcelleanlæg eller noget helt tredje har vi ikke taget stilling til endnu. Det gør vi efter Roskilde 2016, afslutter Mikkel Sander.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078