23948sdkhjf

Tangeværkets VE-projekt trues af lukning

Et sted mellem 35.000 og 38.000 MWh fjernvarme kan meget vel være på vej i kloakken.
Gudenaacentralen, Tangeværket fik sidste år tidsubegrænset tilladelse til at producere grøn energi af Viborg Kommune.

Det betød at Tangeværkets ledelse i samarbejde med fjernvarmen i Bjerringbro, Rødkærsbro, Ans og Ulstrup kastede sig ud i et større vedvarende energi-projekt. Alene demonstrationsprojektet ville kunne levere grøn varme til halvdelen af Bjerringbro-by.

Demonstrations-projektet går ud på at udnytte al den producerede strøm fra Tangeværket i et varmepumpeanlæg og dermed øge mængden af vedvarende og grøn energi fra de 11.500 MWh elektricitet til et udbytte på ca. 35-38.000 MWh fjernvarme om året.

Men nu hænger en lukning af Tangeværket og truer som en mørk sky over projektet.

Opfordrer til lukning
I forbindelse med Gudenåens forløb ved Tange Sø og Tangeværket har Viborg Kommune sammen med kommunerne Silkeborg, Favrskov og Randers indledt et tværkommunalt samarbejde netop for at finde en fælles løsning på Gudenåens passage ved værket. I forbindelse med det arbejde er Tangeværket blevet lovet information og inddragelse.

Men nu ser det ud til, at der netop er offentliggjort en større rapport fra arbejdsgruppen, uden at Tangeværket er blevet informeret og inddraget. Det fortæller direktør hos Tangeværket Rasmus Lambert.

- Her næsten 5 døgn efter mødet mellem kommunerne, hvor rapporten er offentliggjort har jeg intet hørt fra arbejdsgruppen trods løfter om det modsatte. Rygterne svirrer, og jeg kan forstå, at tre af kommunerne nu har stemt for at undersøge en løsning, hvor Tangeværket kommer til at lukke, og at der investeres et større 3-cifret beløb i et langt omløbsstryg. Disse tanker har jo været forkastet op til flere gange tidligere af alverdens politikere. Det er virkelig frustrerende at skulle læse om det i avisernes spalter og høre det på "vandrørene” siger Rasmus Lambert.

De skitser, der nu truer Gudenaacentralen ,Tangeværket på dets eksistens, er stik imod en forholdsvis frisk flertalsbeslutning i Viborg Byråd, hvilket forvirrer bestyrelsesformand ved Tangeværket Jens Ove Simonsen.

- For ikke ret langt tid siden vedtog byrådet i Viborg at give os en tilladelse til at producere grøn energi uden tidsbegrænsning – nu har Viborg Kommune og deres embedsværk så været med til at udarbejde og anbefale en løsning, der betyder at vi skal lukke. Jeg har arbejdet med energi i 25 år, og jeg har aldrig oplevet noget så modsætningsfuldt. Jeg kan ikke tro, at Viborgs borgmester og flertal kan acceptere sådan en tilgang. Det må simpelthen være sket uden hans vidende, siger Jens Ove Simonsen.

Varme fra Tangeværket
At Tangeværket nu trues af en lukning ærgrer Rasmus Lambert – ikke bare for den nuværende elproduktions skyld, men også demonstrationsprojektets skyld.

- Potentialet i det her er kæmpe stort. Ved at hive halvanden grad ud af den gennemsnitlige vandføring kan vi levere varme til hele Århus-by. Ved demonstrations-projektet, hvor vi henter maksimalt 0,8 grader ud, kan vi dække 50 procent af behovet i Bjerringbro, fortæller Rasmus Lambert.

- Der er en hidtil uopdaget energikilde i det her vand. Det her projekt ligger lige til højrebenet, sige Rasmus Lambert og understreger:

- Vi arbejder videre med projektet, med den overbevisning, at politikerne både lokalt og nationalt, ønsker den grønne omstilling, og derfor kasserer alle tanker om at gøre Tangeværket til en museumsenhed, hvor forfald er en stor risiko.

Rettelse (14/6-2016
Det fremgik oprindeligt ikke af artiklen at de 35.000 - 38.000 MWh var om året. Det er nu rettet. Ligesom det er rettet, at der er tale om et varmepumpeanlæg.


Kommenter artiklen (7)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088