Flaget op for testfaciliteter i verdensklasse
- Denne platform for teknisk kreativitet vil bidrage til at udvikle det danske energisystem, lyder det fra Dansk Energis Jørgen S. Christensen.
PowerLabDK understøtter den forskning, der er nødvendig i omstillingen af det danske energisystem frem mod 100 procent vedvarende energi. Med PowerLabDK bliver Danmark mere interessant for studerende og forskere fra ind- og udland, ligesom testfaciliteterne kan være med til at skabe nye kommercielle produkter for såvel små og mellemstore virksomheder som internationalt orienterede koncerner.
Jeg synes, det interessante ved PowerLabDK er kombinationen af klassiske laboratorier og et fuldt Scada-system over det bornholmske elnet. Faciliteterne har allerede bidraget med viden til det prisbelønnede forsknings- og udviklingsprojekt EcoGrid EU, og det får en helt central rolle for EcoGrid 2.0, som netop er startet.
Kombinationen af laboratorier og data fra energisystemet i den virkelige verden giver helt nye muligheder for forskning og forretningsudvikling, så med åbningen af PowerLabDK styrkes samarbejdet mellem universitetet og industri. Jeg tror fuldt og fast på, at den synergi, der kommer til at opstå, vil skabe nye virksomheder og flere arbejdspladser i Danmark.
Vi har allerede en betydelig eksport af energiteknologi, men stort set alle lande i verden har på COP21 i Paris lovet at omstille til klimavenlige teknologier, så potentialet for danske løsninger til verdensmarkedet er ad libitum.
I disse år foregår der et større re-design af det danske energisystem. Over halvdelen af elproduktionen leveres nu ind på distributionsnettet fra vindmøller, lokaler, kraftvarmeværker og solceller. For 40 år siden var andelen nul. Andre lande kommer til at gennemleve en tilsvarende udvikling. Dette forspring skal vi forstå at omsætte til forretningsmæssige muligheder.
Indtil videre går den grønne omstilling af elsystemet rigtig godt – danskerne har strøm i stikkontakterne 99,997 procent af tiden. Med de beslutninger, der er truffet i EU og af det danske folketing kan vi være helt sikre på, at omstillingen fortsætter… ikke mindst fordi vi også ser store prisfald på el fra vindmøller og solceller i disse år.
Nogle elnetselskaber har allerede på årsplan en dækning med lokale energikilder på 150-200 procent af forbruget. I kortere tidsrum leverer de lokale elproduktionsteknologier sågar op mod 800 procent af forbruget, så vi skal med bl.a. elbiler og varmepumper have yderligere gang i elektrificeringen.
Elnetselskaberne er helt centrale i den grønne omstilling, og faciliteter som PowerLabDK kan give os nyttig viden om, hvordan vi mest effektivt og med størst mulig leveringssikkerhed kan leve op til fremtidens krav. Moderne laboratoriefaciliteter er også en forudsætning for uddannelse af fremtidens medarbejdere til dansk elforsyning.
Med PowerLabDK har vi banket endnu en milepæl i jorden, og jeg håber, at erhvervsliv og forskere benytter chancen for at lære af hinanden og omsætter gode ideer til nye produkter og nye virksomheder. Grib chancen!