23948sdkhjf

Varmepumpe-rejsehold gør status og fortsætter

Ministeren vil bane vej for flere varmepumper i fjernvarmesektoren.
Siden maj 2015 har Energistyrelsen arbejdet med at accelerere udbredelsen af varmepumper gennem det såkaldte varmepumperejsehold. I dag offentliggør Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet en evaluering af rejseholdets første år.

En af konklusionerne er, at varmepumperne ofte er rentable sammenlignet med varmeproduktion på naturgas, men stadig ikke kan konkurrere med biomasse.

- Varmepumpen skal hjælpe os ind i næste fase af omstillingen af vores energisystem, hvor vi bruger den grønne strøm til flere formål. Men som rejseholdets erfaringer også understreger, er det endnu ikke tilstrækkelig rentabelt i forhold til at bruge biomasse. Det ønsker regeringen at gøre noget ved. Derfor har vi foreslået at sænke elprisen ved at flytte PSO-omkostningerne ved omstillingen af energisystemet over på finansloven. Evalueringen af rejseholdets første år understreger behovet for denne prioritering, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Videreføres i 2016-2018
Rejseholdets primære målgruppe er de ca. 235 naturgasbaserede mindre og mellemstore decentrale fjernvarme- og kraftvarmeværker, som i dag helt eller delvist har deres varmeproduktion baseret på naturgasfyret kraftvarme eller naturgasfyret fjernvarme, og som alle ligger uden for de centrale fjernvarmeområder.

Fra 2016 videreføres rejseholdet med en bevilling fra energireserven på 2,7 mio. kr. pr. år i årene 2016-2018.

- Rejseholdet har været medvirkende til at sætte store varmepumper på dagsordenen gennem sit virke ude i landet. Hermed har rejseholdet fået sat fokus på de mange muligheder, som store varmepumper kan tilbyde fjernvarmebranchen. Det er derfor godt, at der er enighed i energiforligskredsen om at lade varmepumperejseholdet fortsætte, slutter Lars Chr. Lilleholt.

Dansk Fjernvarme: Ros til Rejseholdet
Rejseholdets rapport er også nået frem til Dansk Fjernvarme - Her roses rejseholdet for indsatsen.

- De har gjort et grundigt stykke arbejde, når man tænker på, de har været i kontakt med 110 interessenter, lyder vurderingen fra analysechef i Grøn Energi Jesper Koch.

Men selv om rapporten baserer sine resultater på noget højere flispriser i forhold til de faktiske priser, Dansk Fjernvarme oplever blandt medlemmerne, og meget lave elpriser de næste mange år, bemærker analysechefen, at varmepumper i Energistyrelsens analyse stadig har højere varmepriser sammenlignet med biomasse.

- Det passer meget godt med vores egne konklusioner. Og det bekræfter, at så længe el til varmepumper er ramt af PSO og energiafgifter, vil biomasse fortsat være den økonomisk billigste løsning for fjernvarmeselskaberne, siger analysechefen og fortsætter:

- Vi får derfor ikke for alvor gang i varmepumperne i de decentrale kraftvarmeområder med de nuværende rammevilkår. Dels er der skæve afgifter og ugunstige eltariffer, dels er de samfundsøkonomiske forudsætninger ikke til fordel for varmepumperne, siger Jesper Koch.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081