23948sdkhjf

De skal sikre VE-visioner for 1 milliard kroner i Skive

Nyoprettet fond skal få visionen for GreenLab Skive gennemført. Første opgave handler om biogas og omdannelsen af sol- og vindenergi til naturgas.
Der ligger store ambitioner om investeringer for op til 1 mia. kr. i vedvarende energi bag etableringen af den nye erhvervspark, GreenLab Skive. Det fortæller Stig P. Christensen, nyudnævnt formand for Energifonden Skive, som står bag projektet.

- Der et lavet et flot forarbejde med store perspektiver. Det bliver nu vores udfordring af få visionen realiseret, og det tror jeg nok skal lykkes, siger han om baggrunden for at påtage sig opgaven.

Stig P. Christensen er tidligere udviklingsdirektør i den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi og professionelt bestyrelsesmedlem i en række danske og udenlandske virksomheder.

Ud over Stig P. Christensen består bestyrelsen for Energifonden Skive af:

• Holger Blok, tidligere adm. direktør for EnergiMidt og direktør for Naturgas Syd.
• Toke Foss, adm. direktør og ejer af Skive-virksomheden DEIF A/S.
• Steen Ginnerup, formand for byggefirmaet Ginnerup A/S
• Bjarne Vium, formand for Kilde Automation A/S
• Pernille Aagaard Truelsen, advokat og ejer af Advokatfirmaet Energi og Miljø
• Peder Chr. Kirkegaard, borgmester i Skive Kommune.

Energifonden Skive er etableret af bl.a. Skive Kommune med det formål at skabe et samarbejde mellem en række førende virksomheder og forskningsinstitutter.

Første opgaver
Et af de første projekter i GreenLab Skive Erhvervspark har til formål at skabe synergi mellem forskellige teknologier for vedvarende energi - primært ved at gøre det muligt at omdanne sol- og vindenergi til energigas, der kan distribueres og lagres naturgasnettet.

Et væsentligt element i arbejdet for Energifonden Skive er etableringen af et stort biogasanlæg. Det er energikoncernen E.On allerede er i gang med at planlægge i et 70 hektar stort område nord for Skive, hvor det også er planerne at den store erhvervspark for vedvarende energi skal ligge. Biogasanlægget skal årligt producere godt 20 mio. m3 biogas. Biogassen opgraderes til naturgaskvalitet ved at fjerne indholdet af bl.a. CO2. I stedet for at blæse denne klimagas ud i atmosfæren, skal CO2-indholdet anvendes til at producere metan ved tilsætning af brint, der produceres på stedet.

Også produktion af andre former for VE-brændstof indgår i projektet. De samlede investeringer i GreenLab Skive er vurderet til knapt 1 mia. kr. frem til år 2020.

Partnere i projektet omfatter E.On Danmark, Praxair Inc, Haldor Topsøe A/S, DEIF A/S, EMD International, Solenergi Danmark A/S, Aalborg Universitet, HMN Naturgas I/S; VB Enterprise All-Energy, Skive Vand A/S, NOMI4S I/S, EnergiMidt A/S, Skive Kommune og Planenergi

Politisk udfordring
- Der ligger en betydelig politisk udfordring i at få ændret de økonomiske rammevilkår, så bl.a. denne form for naturgas afgiftsmæssigt sidestilles med biogas, siger Stig P. Christensen videre.

Han erkender, at en del af løsningen vil være at få dette indpasset i det overordnede energisystem på fornuftige vilkår, så de private investorer, der har vist interesse for investere i området, gør alvor af det.

- Grundlæggende handler det om, at vi skal have mest muligt ud af de store investeringer, vi laver i vedvarende energiløsninger og deres indpasning i det samlede energisystem på vej mod at gøre os uafhængige af fossile brændstoffer, siger han.

Stig P. Christensen finder det i øvrigt opløftende, at en kommune som Skive med dette og en række tidligere projekter har været i stand til at tiltrække private samarbejdspartnere, som er blandt de førende inden for energiområdet.

Selv har han en stor international erfaring fra forskellige sektorer og et betydeligt internationalt netværk, både fra sin tid i Cowi og som bestyrelsesmedlem for Alectia, der er er blandt Danmarks førende rådgivere inden for byggeri. Desuden har han indtil 2015 været formand for EnergiMidt Udvikling A/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141