23948sdkhjf

Varmepumpe til letbanen i Aarhus

En mobil varmepumpeenhed er erstatter oliekedlen.
I slutningen af 2016 bliver kullene i fjernvarmeforsyningen i Aarhus skiftet ud med træpiller og halm. Det giver en grønnere fjernvarme og er første store skridt på vejen mod en fossilfri fjernvarmeforsyning med en halvering af CO2-udledningen i Aarhus som bysamfund.

Som en del af den samlede klimaindsats i Aarhus, skal der på sigt indfases flere vedvarende energikilder – eksempelvis vind – i fjernvarmesystemet. En af de løsninger, der kan understøtte det, er varmepumper.

- Det er centralt, at virksomhederne deltager aktivt i den grønne omstilling og ser nye forretningsmuligheder. Den mobile varmepumpeenhed er et fint eksempel på, hvordan man kan skabe forretningsudvikling ud af en udfordring, der skal løses. Vi er som kommune interesserede i at lægge plads til demonstrationsprojekter, der understøtter den grønne omstilling. Jeg er derfor glad for, at letbaneværkstedet til byens nye grønne transportmiddel så vidt muligt bliver forsynet af grøn fjernvarme, siger Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus.

Selvom letbaneværkstedet ligger inde midt i Aarhus, er det placeret et sted, hvor der endnu ikke er udlagt rør til fjernvarme, hvilket er normalt i områder, hvor der endnu ikke er planlagt beboelse.

Den traditionelle løsning er at opstille en mobil oliekedel i en container. Men i en tid, hvor Aarhus Kommune arbejder for at blive CO2-neutral i 2030, og hvor fjernvarmeforsyningen i 2016 tager et stort spring i en mere grøn og bæredygtig retning, er løsninger, som den mobile varmepumpeenhed mere end velkomne.

Muligheder for varmepumper
For energiselskabet OK, der har installeret varmepumpen, har den store perspektiver på et marked med varmeforsyning i områder uden fjernvarme. Det kan f.eks. være en løsning i små bysamfund på landet eller byområder, der først er ved at blive forsynet med et fjernvarmeledningsnet.

For AffaldVarme Aarhus, som står for fjernvarmeforsyningen i Aarhus, er varmepumper interessante – både ud fra et økonomisk og klimamæssigt perspektiv.

- For at skabe et CO2-neutralt og fossilfrit samfund skal vi i langt højere grad have vind ind i energiforsyningen. Her kommer varmepumper ind i billedet. De kan bruges mange steder i et kollektivt varmesystem. Samtidigt skal vi som fjernvarmeforsyning hele tiden holde balancen i forhold til investeringer i udbygningen af nettet. Derfor er en mobil varmepumpe god at bruge i de områder, hvor vi endnu ikke ved, hvor stor efterspørgslen på fjernvarme bliver, fortæller Adam Brun, der er forretningsudvikler i AffaldVarme Aarhus.

Samlet set vil varmepumpen dække 85 procent af varmeforbruget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093