23948sdkhjf

Intelligent vandstyring gav energigevinst på 15 procent

Se hvad Skanderborg Forsyningsvirksomhed, Kamstrup, EnviDan og DHI gjorde for at opnå energigevinsten.
Intelligente vandmålere og driftsoptimering i realtid har Skanderborg Forsyningsvirksomhed i et udviklingsprojekt reduceret sit energiforbrug med 15 procent. Nu skal erfaringerne bruges til at innovere fremtidens forsyningsservice i tæt samarbejde med partnere.

Danske vandværker behøver ikke længere pumpe løs med maksimalt tryk døgnet rundt. Ved hjælpe af Intelligente vandmålere og driftsoptimering i realtid kan man skabe både energibesparelser, billigere vandforsyning og bedre service til kunderne.

Det viser et nyligt afsluttet udviklingsprojekt, som Skanderborg Forsyningsvirksomhed har udført i samarbejde med Kamstrup, DHI og EnviDan.

Vandforbrug i realtid
I forsøget blev data på vandforbruget hos omkring 1500 private husstande og virksomheder i Skanderborg Øst løbende indsamlet via de nyligt installerede intelligente vandmålere, og sendt tilbage til forsyningsselskabet. Undervejs overvågede målestationer på ledningsnettet tryk og flow. På vandværket sørgede avancerede algoritmer for at justere vandindvinding og udpumpning, så der blev brugt mindre energi på at pumpe vandet rundt i systemet. Samtidig blev det muligt at optimere driften af de kildepladser, som vandet hentes fra.

– Dataindsamling i realtid tegner et klarere billede af vandforbruget. Det giver mulighed for at optimere forsyningen og reducere energiforbruget og dermed CO2-udledningen. Eksempelvis kan vi undgå at pumpe med højt tryk i tidsrum, hvor vi kan se, at forbruget er lavt. I alt var vi i stand til at reducere energiforbruget med 15 procent på vores største vandværk. Skalerer man det op på landsplan, ville den opnåede energibesparelse for den samlede vandforsyning svare til en mellemstor by som Skive, siger administrerende direktør Jens Bastrup fra Skanderborg Forsyningsvirksomhed, som ser mange flere mulige gevinster ved projektet i fremtiden.

Samarbejde driver udviklingen
Jens Bastrup glæder sig især over at resultaterne viser potentialet for at udvikle vandbranchen gennem samarbejde og ambitiøs nytænkning. Projektet udgør første skridt mod at realisere visionen om ’Den intelligente vandby’ og sker i tæt dialog med vandvirksomheder, uddannelsesinstitutioner og kunder, med det formål at omsætte ny viden til konkrete tiltag og produkter.

– Det, der skal drive udviklingen i den danske vandbranche, er en højere grad af innovative samarbejder. Vi er i færd med at gøre vores organisation mere data- og innovationsminded, og strategiske samarbejder er en vigtig brik i den indsats. Vores vision er, at ’Den intelligente vandby’, i samarbejde med partnere, giver mulighed for at udvikle langt mere differentierede produkter og mere automatik i dialog med kunderne, siger Jens Bastrup.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125