23948sdkhjf

Nu kommer de store batterier

Klumme: En række interessante teknologier presser sig på.
Vi har i mange år haft små batterier i lommelygter, lommeregnere og husholdningvægte og mange andre steder. I disse år vinder elbilerne frem mange steder i verden… også de har (noget større) batterier som en nøglekomponent.

Udviklingen sker med rivende fart, og vi står efter alt at dømme på tærsklen til et nyt teknologisk gennembrud, der involverer større og større batterier. I Tyskland vinder kombinationen af solceller på tagene og et batteri inde i husene frem, så den teknologi er ved at være kommerciel.

Nok så interessant ser vi nu også ind i et boom for batteriløsninger i elværksstørrelse. Ifølge analysevirksomheden Navigant Research vil markedet for avancerede anlæg med store batterier vokse fra 232 millioner dollar i 2016 til 3,6 milliarder dollar i 2025. I løbet af de næste ti år vil batteriløsningerne altså sandsynligvis bevæge sig fra forskning og udvikling til rene kommercielle produkter.

En række forskellige teknologier presser sig på, men solidt i førerfeltet ligger løsning med lithium-ion batterier. Vi har set betydelige prisfald over de seneste ti år, og udviklingen i elbil-industrien smitter af også på de større, nettilsluttede anlæg.

Bl.a. i Tyskland, USA og Japan ser vi allerede batterianlæg i megawatt-størrelse, og også det danske kongerige begynder at være med i udviklingen. På Færøerne har elselskabet SEV installeret elværks-battterier til at balancere vindproduktionen fra en 12 MW vindmøllepark, så man kan undgå at lukke nogle af vindmøllerne ned, når der er overproduktion af vindenergi.

I mandags annoncerede Dong Energy, at deres netselskab Radius i forbindelse med EnergyLab Nordhavn installerer et lithium-ion-batteri (effekt: 630 kW, energi: 460 kWh) fra ABB for at undersøge, hvordan det kan levere ydelser til distributionsnettet i det nye bolig- og erhvervsområde i København. Batteriet placeres i et p-hus, og fuldt opladet forventes det at kunne forsyne ca. 60 husstande med el i et døgn. Energien fra batteriet kan anvendes, når der er behov for at mindske belastningen af elnettet, som dermed kan drives mere omkostningseffektivt.

Jeg regner med, at vi i de kommende år bliver vidner til flere af den slags test, hvor etnetselskaberne bliver klogere på, hvilke ydelser og effektiviseringer nettilsluttede batterier kan levere.

Allerede nu har vi over 40 procent vindenergi i elsystemet set over et år – og til tider op til 140 procent vindkraft set over en time. I den kommende år vil elproduktionen fra vind og sol komme til at svinge mere og mere, så elnetselskaberne skal være kreative, når de designer nye elnet, og effektive, når de driver de eksisterende. Netop derfor er det vigtigt at få afprøvet, hvordan nye tekniske og markedsmæssige løsninger kan spille sammen med elnettet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11