23948sdkhjf

Professorer frygter fejlinvestering for milliarder i elkabel til England

Drop investeringer i elkabler og invester i varmepumper.
Danmark går den forkerte vej, når statens energiselskab, Energinet.dk, sammen med sin britiske partner vil bruge op mod 20 milliarder kroner på projektet Viking Link: et 740 km langt kabel under Nordsøen.

Det mener tre energiprofessorer fra Aalborg Universitet, som i Ingeniøren advarer mod, hvad der kan udvikle sig til en gigantisk fejlinvestering:

- For at komme videre i den grønne omstilling skal vi ikke bare eksportere el. Vi skal integrere el med varme- og transportsektoren. Der ligger de helt store gevinster, siger professor Henrik Lund til Ingeniøren.

Han var en af ophavsmændene til Ingeniørforeningen IDAs Energivision 2050, som dokumenterer gevinsterne, der fremkommer ved at udnytte strømmen herhjemme i varmepumper, el-patroner og til elektrolyse.

Professor Brian Vad Mathiesen kritiserer, at Energinet.dk baserer sin businesscase på en for usikker faktor – nemlig at der vil være en meget stor elpris-forskel mellem Danmark og England frem til 2040:

- Elprisen er en meget usikker størrelse, som er dybt afhængig af brændselspriser og af udbygningen med vedvarende energi. Al viden viser, at vind og sol vil drive elprisen ned. Det vil også ske i England, siger han til Ingeniøren.

De samme usikkerheder er der ikke ved at investere i varmepumper herhjemme.

Hvilke usikkerheder, Energinet.dk konkret opererer med, kan vi ikke vide, da stort set alle tal i Viking-kablets business-case er skjult for offentligheden.

Men ifølge Energinet.dk er kablet til England en fantastisk forretning både for elproducenterne, samfundet og for det statslige energiselskab selv. Det skyldes, at trængte, danske kul-, naturgas- eller biomasse-kraftværker kan sælge strøm til englænderne til en højere pris end herhjemme.

- Hvis man gerne vil hjælpe kraftværkerne, er det en mere langsigtet løsning at øge den indenlandske efterspørgsel på strøm fra varme- eller transportsektoren frem for at satse på eksport til England. Her bliver værkerne efterhånden mere trængte af vedvarende energi, påpeger Brian Vad Mathiesen.

Afdelingsleder i systemanalyse hos Energinet.dk, Bjarne Brendstrup, forsikrer forskerne om, at businesscasen er robust:

- Vi er sat i verden for at gøre det bedste for landet. Og da projektet her har en samfundsøkonomisk gevinst og dermed gør landet rigere som helhed, kan vi ikke se, at der er noget at betænke sig på, siger han til Ingeniøren.

Viking-kablet og en tilhørende luftledning til Tyskland er endnu ikke godkendt af energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), som i øjeblikket kigger på oplægget og på business-casen.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen (7)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.151