24 naturgasværker på jagt efter millionerne
Samlede investeringer på en halv milliard i naturgasfyrede varmeværker skal udløse million-tilskud.
Værkerne er i gang med at undersøge alternative og billigere energikilder, men de mangler typisk erfaring, ekspertise og kapacitet til selv at gennemføre et stort investeringsprojekt.
Det vil Region Midtjylland nu hjælpe dem med.
- Vi har været i dialog med de samlet set 70 naturgasfyrede fjernvarmeværker, der er i regionen og fundet frem til de 24 værker, der står og skal investere i nye anlæg i de kommende år. Vi vil sikre dem rådgivning, så de træffer de rigtige investeringsbeslutninger, fortæller udviklingskonsulent i Region Midtjylland Louise Langbak.
Nervøsitet
Louise Langbak fortæller, at mange af værkerne er nervøse over at skulle træffe en ny investeringsbeslutning. Den nervisøsitet håber regionen at kunne hjælpe dem af med.
- Vi regner med at lave en del netværksmøder, hvor vi puljer værkerne sammen ud fra hvilken løsning, de vælger. Sådan at de kan trække på hinandens erfaringer og sammen trække på den ekspert-bistand, som EU-midlerne jo skal bruges på, siger Louise Langbak og tilføjer:
- Det er en model, vi har gode erfaringer med fra et andet projekt om energirenoveringer af bygninger.
Million-ansøgning
Region Midtjyllands initiativ er ensbetydende med, at de 24 fjernvarmeværker kan få den nødvendige rådgivning og tilsammen – med hjælp fra EU-midler - kan investere op mod en halv milliard kroner i de kommende tre år.
- Vi regner med at sende ansøgningen til EU's ELENA-ordning her inden for de næste tre uger. Derefter kan der gå tre til seks måneder, før vi får svar, men jeg forventer, at vi kan hente 20-23 millioner hjem. Det er næsten en million i snit pr. værk alene til rådgivning. Det er et betragteligt tilskud for et lille værk, siger Louise Langbak.
På sit møde onsdag vil regionsrådet blive bedt om at godkende, at regionen og de 24 værker søger midler gennem EU's ELENA-ordning.