23948sdkhjf

Dongs radar til havvind leverer nu data

Dong Energys viden om vind bliver nu tre-dimensionel.
Dong Energy og SmartWind Technologies har installeret et avanceret radarsystem, der indsamler tredimensionelle data om vindstrømme i Westermost Rough Havmøllepark på den engelske østkyst. Projektet udgør et paradigmeskift inden for vindmålinger.

Det er den avancerede Beacon-radar, der for nyligt er begyndt at sende tredimensionelle data tilbage til Dong Energy.

- Dette er et kæmpe skridt for vores viden om vind, forklarer Nicolai Gayle Nygaard, som er teknisk ansvarlig for Beacon hos Dong Energy og uddyber:

- Vi får 3D-billeder af vindstrømmene gennem havmølleparken minut for minut. Det er banebrydende for branchen. Vi er ikke længere begrænset til at måle vinden på et enkelt punkt – nu kan vi dokumentere vindfeltet for hele havmølleparken og kystområdet. Hvis man foretager målinger ved hjælp af konventionelle teknologier, svarer det til at bruge en lommelygte i et mørkt rum – man har et begrænset udsyn. Med de nye radarer er hele rummet oversvømmet med lys. Vi får ny indsigt, som giver os værdifulde oplysninger, der kan bruges i designet og driften af fremtidige havmølleparker, siger han.

Koger datafelterne ned
Det er SmartWind Technologies, med base i Texas, der har udviklet og implementeret Beacon-radarsystemet.

- SmartWind Technologies har leveret en avanceret hardware- og softwareløsning, der kan måle komplekse vindstrømme ved havmølleparken Westermost Rough og koge de komplekse datafelter ned til et brugervenligt format. Med de indsamlede data bliver det muligt både at gennemføre langsigtede undersøgelser og understøtte beslutningstagning i realtid. Den nye funktion kan givetvis bidrage til at reducere prisen på energi fra havvind, og vi er stolte af at hjælpe Dong Energy med at nå dette mål, siger medstifter af SmartWind Technologies, John Schroeder.

Dataopsamlingen er først lige begyndt, men de første data giver allerede et væld af oplysninger om, hvordan havmøllerne i Westermost Rough interagerer med det skiftende vindfelt. Hver uge indsamler radarerne så meget data, at datamængden overstiger Wikipedia i størrelse.

Målingerne fortsætter i 18 måneder. Derefter flyttes radarerne til en anden placering.

Fakta om Beacon-projektet
Beacon står for 'beamed radar for energy assessment and site conditions'.

Beacon-radarerne udsender radiobølger i en smal stråle, som scannes på tværs af havmølleparken. Når radiobølgerne spredes af partikler, der transporteres med vinden, forskydes deres frekvenser en smule. Det kaldes dopplereffekten, og det gør det muligt at bestemme vindhastigheden og vindretningen. En enkelt radar kan ikke skelne mellem vindhastigheden og vindretningen. Der er brug for to radarer placeret med flere kilometers afstand til hinanden for at få det fulde billede.

Afhængigt af de atmosfæriske forhold kan radarerne måle vinden op til 35 kilometer fra kysten.

Radarerne er ni meter høje. Antennerne har en diameter på 4,5 meter, og er placeret i en beskyttende 'radome', der ligner en gigantisk golfbold. En beholder under antennerne huser al elektronikken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047