Håndsrækning på vej til fjernvarmekunderne i Viborg
Forslaget får rosende ord med på vejen fra Dansk Fjernvarme, der fredag er sammen med Andreas Steenberg (B) og Grundfos på besøg hos Energi Viborg. Her sender direktøren Kim Mortensen en kraftig appel til Folketingets øvrige partier:
- Det er en god dag for fjernvarmekunderne i Viborg, for Apple og fjernvarmesektoren. Med Radikale Venstres forslag forventer vi, at Folketinget får truffet de nødvendige beslutninger både om at fjerne PSO, lempe elafgiften som foreslået af Klimarådet og sikre økonomien i store varmepumper. Dermed sikrer vi også en omkostningseffektiv udnyttelse af overskudsvarmen fra Apples datacenter til glæde for fjernvarmekunderne i Viborg, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
I dag udgør overskudsvarme cirka 5,5 procent af den totale fjernvarmeproduktion. Med en investering på 200 millioner kroner givet som driftstilskud vil andelen kunne stige til knap 10 procent.
- Det er et meget fornuftigt forslag som vil kunne give et markant løft i udnyttelsen af overskudsvarme. Jeg håber derfor, at forslaget vil møde bred opbakning i Folketinget, sådan at vi kan få gjort det til virkelighed, og energiselskaberne får endnu bedre mulighed for at udnytte den varme, der ellers bare ryger ud til fuglene.
Hos Energi Viborg er formand for Energi Viborg, Niels Dueholm, ligeledes meget positiv over forslaget:
- Det er dejligt, at der nu kommer politisk handling omkring anvendelsen af varmepumperne. Det har vi manglet længe, og det er på høje tid - set herfra - hvis vi skal undgå stigende varmepriser hos vores kunder. Vi håber naturligvis på, at Folketinget kan samles om de rette rammer – igen til gavn for i sidste ende fjernvarmeforbrugerne.
Apples nye datacenter ved Viborg kan fuldt udbygget levere overskudsvarme nok til at opvarme hele Viborg by.
I 2015 blev der leveret 4,4 PJ overskudsvarme fra virksomheder til fjernvarmenet, svarende til ca. 5,7 procent af fjernvarmeproduktionen i Danmark. Varmen leveres fra ca. 40 virksomheder.
Dansk Fjernvarme skønner, at det samlede potentiale for overskudsvarme i Danmark er på cirka 12 PJ/år, hvilket svarer til cirka 14 procent af den samlede fjernvarmeproduktion.
-mbbp