Bjerringbro Varmeværk investerer millioner i køl og varme
Og nu sættes der snart handling bag hensigtserklæringen.
Samarbejdet mellem parterne er dog skruet lidt anderledes sammen, end det samarbejde, der lå til grund for opførelsen af den første energicentral for tre år siden.
- Vi har allerede lavet en energicentral sammen med Grundfos, hvor vi hver har investeret 17 millioner kroner. Den genererer et overskud på 3 millioner kroner om året, som vi deler. Den første energicentral er placeret i en bygning hos Grundfos, men de vil ikke investere i kølecentralen. Så nu opfører vi kølecentralen hos os ved siden af kraftvarmeværket, og det er os der investerer små 50 millioner kroner i anlægget, forklarer Erling Krogh Sørensen.
Den første energicentral leverer køling til en del af Grundsfos' maskinpark, mens den nye kølecentral skal levere køling til Grundfos' elektronikfabrik.
Prøveboringer & Ates-anlæg
I forbindelse med kølecentralen skal der etableres et ATES-anlæg, og her er varmeværket allerede gået i gang med at lave et par prøveboringer.
- Vi har udset os to områder, ejet af kommunen og en privat mand, hvor vi har fået lov at lave prøveboringer. Vi skal jo sikre os, at undergrunden er af en beskaffenhed, så det er hensigtsmæssigt at lave ATES-anlægget der, siger Erling Krogh Sørensen og uddyber:
- Vi har allerede et ATES-anlæg i den eksisterende energicentral, men det kan ikke klare mere, så det er derfor, vi nu udvider. Vi planlægger at lave seks kolde boringer i det ene område og seks varme boringer i det andet område, så vi både har køl og varmelager.
Bjerringbro Varmeværk forventer at få svare på analyserne af prøveboringerne medio november.
Store varmepumper
Ud over ATES-anlægget skal Bjerringbro Varmeværk have opført en bygning, der kan huse tre store varmepumper. Den bliver placeret i umiddelbar nærhed af det eksisterende værk.
- Når vi får resultatet af prøveboringerne og de falder heldigt ud - for det regner vi med de gør - så er vi klar til at lave boringerne. Vi forventer at boringerne er klar i foråret 2017. Herefter går vi i gang med at opføre bygningen til pumperne. Vi regner med, at det hele står klar til efteråret 2017, hvor vi så kan begynde at hente varmen op fra varmeboringerne, fortæller Erling Krogh Sørensen.
Når Bjerringbro Varmeværk investerer 50 mio. kroner i en ny kølecentral, så er det fordi man får genereret en del varme i forbindelse med køleprocessen. Varme som kommer værket til gode.
- Med den nuværende central får vi dækket 15 procent af vores varmeproduktion, og det håber vi også vi får med den nye central.