23948sdkhjf

Nu begynder arbejdet med at dokumentere biomassens bæredygtighed

Landets mange varme- og kraftvarmeværker skal fra i år kunne bevise, at biomassen, de bruger, er bæredygtig.
Er det kun biomasse fra skove, der er omfattet af dokumentationskravet, og hvordan sikrer man sig, at det er bæredygtigt?

Disse og mange andre praktiske spørgsmål var i fokus, da små og store varme- og kraftvarmeværker samt producenter fra skovbranchen tirsdag satte hinanden stævne for at udveksle erfaringer med at dokumentere bæredygtigheden af den biomasse, der i stadigt stigende omfang brændes af som erstatning for kul og gas.

– Målet er, vi får transparens og ensartethed i de rapporteringer, som værkerne skal aflægge til nytår ifølge den brancheaftale, der blev indgået for to år siden og som netop er trådt i kraft, siger chefkonsulent i Dansk Energi Kristine van het Erve Grunnet.

Workshoppen kommer netop som DONG Energys Studstrupværket er begyndt at fyre med biomasse. I alt er seks af Danmarks 14 centrale kraftværksblokke nu omstillet til biomasse, og fem mere er ved at blive bygget om til at producere varme og el af rest- og affaldstræ som træpiller og træflis. Oveni kommer et stort antal biomassekedler på landets mange decentrale varme- og kraftvarmeværker.

Studstrup-ombygningen alene vil sænke Aarhus Kommunes CO2-udslip med cirka 310.000 ton CO2 om året, og DONG Energy bruger mange kræfter på at sikre sig, at der her og andre steder kun bruges bæredygtig biomasse. En af måderne er at bruge SBP-certificerede leverandører (Sustainable Biomass Partnership).SBP er et initiativ, som syv europæiske storforbrugere, blandt andre E.ON, Vattenfall og HOFOR foruden DONG Energy selv, står bag.

– Vi har valgt kun at bruge biomasse fra SBP-certificerede leverandører, blandt andet fordi den administrative byrde ville blive alt for stor, hvis vi skulle sikre os alternativ dokumentation for brændslets bæredygtighed, siger Lead Sustainability Advisor i DONG Energy Peter Kofod Kristensen.

Ifølge brancheaftalen skal alle værker i energibranchen benytte bæredygtig biomasse, men dokumentationskravet indføres gradvist startende med 40 procent af forbruget i år, 60 procent i 2017 og 75 procent i 2018, inden aftalen er fuldt indfaset i 2019.

Multiforsyningsvirksomheden Verdo, der bruger 200.000 tons træflis om året på sit kraftvarmeværk i Randers, blandt andet fra Afrika, har valgt at dokumentere bæredygtigheden via alternativ dokumentation. Både her og ved modellen med SBP-certifikaterne skal der en tredjepart ind over og validere dokumentationens kvalitet.

– Vores leverandører har alle sammen internationalt anerkendte skovcertificeringer som FSC/PEFC på deres træflis, men det er ikke realistisk, at de alle sammen skal gennem en SBP-certificering, siger bioenergy manager Benny Corneliussen.

En af tredjeparterne er miljøorganisationen NEPCon, der arbejder for at gøre forvaltningen af verdens skov- og naturforvaltning bæredygtig.

– Brancheaftalen giver værkerne handlefrihed i forhold til, hvilke midler man benytter til at sikre, at biomassen er bæredygtig, men der er ikke nogen genveje uanset, hvilken form man vælger, siger Customer Relations Manager Michael Jakobsen.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156