Danskerne har skrottet 18.000 gamle brændeovne
Regeringen misleder folk til at tro, at en ny brændeovn ikke forurener, lyder kritikken fra Det Økologiske Råd.
Men tallet er langt fra imponerende, mener seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.
- Der er intet storslået over det tal - tværtimod. På et almindeligt år udskiftes der omkring 20.000 gamle brændeovne. Nu har man bare givet folk penge for at gøre det.
- Mange af dem, der har fået penge for at skifte deres brændeovn, ville have gjort det alligevel, siger Kåre Press-Kristensen.
Siden november 2015 har brændeovnsejere kunnet få 2000 kroner i tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriet, hvis de skrotter deres ovn fra 1990 og før. Det har tusindvis af brændeovnsejere benyttet sig af.
Ifølge Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne, har 60 procent af dem, der har valgt at skrotte deres gamle brændeovn valgt at købe en ny.
Det overrasker ikke Det Økologiske Råd. Kåre Press-Kristensen mener, at regeringen misleder befolkningen til at tro, at en ny brændeovn ikke forurener.
Selv om en ny brændeovn forurener langt mindre end en gammel, forurener ovnene stadig enormt meget, lyder det fra Kåre Press-Kristensen.
Ifølge ham forurener en ny, miljømærket brændeovn 25 gange så meget, som en ti år gammel lastbil gør per enkelte energienhed. Nye brændeovne er bestemt ikke løsningen, mener han.
- Vi så hellere, at regeringen lavede en kampagne, hvor de oplyser befolkningen, hvor meget det forurener.
- Så tror jeg, at folk ville finde andre varmeløsninger af sig selv, siger Kåre Press-Kristensen.
Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet vurderer ifølge Miljø- og Fødevareministeriet, at partikelforurening fra brændefyring kan føre til luftvejslidelser som astma og kronisk bronkitis.
Det kan årligt forårsage 550 for tidlige dødsfald i Danmark.
Kilde: /Ritzau/