23948sdkhjf

1500 MW solceller i pipelinen

- Men vi kan ikke få lov at stille dem op, lyder det fra frustreret Solenergi Danmark-direktør.

Solenergi Danmark har netop fået godkendt lokalplanen som omfatter opstilling af et 17,6 MW solcelleanlæg på et areal nordøst for Voer på ejendommen Karevej 1 i Ørsted på Norddjurs.

Det samlede anlæg dækker ca. 44 hektar og består af 44 x 400 kW solcelleanlæg. Produktionen fra solcellerne vil være på 15,48 mio kWt om året og vil dække forbruget i 3960 husstande.

Hvis altså Solenergi Danmark kunne få lov at stille anlægget op.

- Vi håber vi kan få stillet det op. Vi har investeret millioner i det her og mange andre projekter, men vi venter på lovgivningen, som muligvis kommer til at bremse projekterne med tilbagevirkende kraft, siger adm. direktør Anders Ztorm til Energy Supply.

Solcelleanlægget er som sagt ikke eneste anlæg på tegnbrættet.

- Alene i Randers Kommune har vi fået godkendt lokalplaner for tre anlæg, men der kan vi heller ikke komme i gang, da Energinet.dk har fejlbehandlet vores ansøgninger, siger Anders Ztorm.

Lovgivning på lovgivning

Allerede i foråret blev der stukket en kæmp i hjulet for Solenergi Danmarks planer, da regeringen fjernede 60/40-støtteordningen til solceller. 

Lige pt. venter Anders Ztorm på en lovgivning, som skal behandles inden for nærmeste fremtid, og her forventer han ikke en hjælpende hånd.

- Hvis den går igennem, så kommer den til at bremse os yderligere. Ifølge den nye lovgivning skal man have tilsluttet sine anlæg inden 1. juli 2017. Det kan vi ikke nå. Alene nettilslutningen kan tage 12 til 24 måneder, så det er et stort problem at vi kun har ca. fem måneder at bygge i, forklarer Anders Ztorm.

I øjeblikket har Anders Ztorm og Solenergi Danmark 400 hektar godkendt jord men ingen mulighed for at stille anlæggene op.

- I alt drejer det sig om 250 MW fordelt på 11 projekter som Lars Lilleholt har beordret Energinet til at fejlbehandle, for at trække tiden ud indtil 1. juli 2017, siger Anders Ztorm.

Davids kamp mod Goliath

Som det ser ud nu kan det blive svært at få anlæggene opført på grund af den politiske linie på solcelleområdet. Men Anders Ztorm har ikke tænkt sig at give op.

-  Jeg har ikke tænkt mig at kaste håndklædet i ringen, selvom det er overdrevent diskriminerende det her. Nu kører vi det til ende, siger han.

Når Anders Ztorm siger, at han vil køre det til ende, så mener han, at udfaldet for ham og Solenergi Danmark kan blive en retssag mod staten.

- Men det er jo Davids kamp mod Goliath. De kan jo køre os ned. Vi skal have skaffet midler og føle os rimligt sikre, før vi gør det. Vi har skudt alt i det her, siger Anders Ztorm.

At føre retssag mod Staten sker også kun fordi Anders Ztorm er sikker i sin sag.

- Lovgivningen, der er lavet, er jo rettet mod os. Den, der skal gennemføres her i november, er specifikt rettet mod os. Ministeren ved, at vi har 1500 MW i pipelinen, så det er decideret rettet mod Solenergi Danmark, understreger han.

- Jeg forstår simpelthen ikke det her. Det er den billigste støtteordning. Billigere end landvind og fire gange billigere end offshorevind, slutter en frustreret Anders Ztorm.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078