23948sdkhjf

Folke-biogas på vej på Langeland

- Et biogasanlæg på Langeland.

Det er de planer en gruppe aktører på Langeland i øjeblikket går og sysler med. Når det står færdigt vil det kunne leverer biogas nok til at dække 4.400 husstandes strømforbrug og 1.500 husstands varmeforbrug.

Men endnu er projektet meget i sin vorden.

- Først og fremmest er det vigtigt at sige at vi er i første fase. Vi har netop kigget på om der er et grundlag for et biogasanlæg på Langeland. Der er biomasse nok – og vi kan også komme af med biogassen igen. Og økonomien i det er også i orden, fortæller adm. direktør Lars Birk Rasmussen hos Langeland Forsyning, der er en af aktørerne bag det storstilede projekt.

Lars Birk Rasmussen gør dog meget ud af understrege, at det indtil videre er lægfolk, der har kigget projektet efter.

- Næste skridt bliver at få professionelle til at høvle vores beregninger igennem, for at vi kan sikre os, at vi har ret. Vi har dog afsluttet første screeningsfase og det ser positivt ud.

 Tang, gylle & husholdningsaffald

Biogasanlægget skal i runde tal kunne aftage 88.000 tons svinegylle, 28.000 tons kvæggylle, 17.000 tons græs. 19.000 tons halm, 1.500 tons husholdningsaffald fra de langelandske hjem samt 350 tons spildevandsslam.

- Vi vil også meget gerne fylde tang på anlægget. Vi er meget inspireret af anlægget i Solrød, der kører på tang. Og er der noget, vi har meget af her, så er det tang. Det er en helt naturlig ressource at bruge, og det giver en kæmpe miljøgevinst for havmiljøet rundt om Langeland, hvis vi fjerner de her 7.000 tons tang. Vi kan spare miljøet for 58 tons kvælstof, fortæller Lars Birk Rasmussen.

Ud af disse mange tons affald, græs, gylle og tang forventes det, at der produceres 7 mio. kubikmeter biogas om året, og at det kan dække elforbruget i de nævnte 4.400 husstande og varmeforbruget i 1.500 husstande.

- Men det er stadig nogle af de beregninger, der gynger lidt frem og tilbage. Det afhænger jo af effektiviteten i det anlæg, vi får bygget.

Folke-aktier i biogas

Bag planerne om biogasanlægget står Langeland Forsyning og det lokale fjernvarmeselskab Midtlangslands Fjernvarme.

- Jeg plejer at kalde os for en initiativgruppe. Langelands Kommune er også meget positiv og de store landmænd er også interesserede, siger Lars Birk Rasmussen og tilføjer:

-  Det skal ikke være et enkeltmandsprojekt eller et forsyningsprojekt, men et fælles projekt for hele øen, hvor alle borgere kan få en andel i værket via folke-aktier.

Placering ikke helt på plads

Placeringen af det kommende biogasanlæg er ikke helt på plads endnu, men for et par år siden var der besøg fra Biogassekretariatet, som udpegede et par potentielle placeringer.

- Vi er ikke helt sikre endnu , men vi har mere eller mindre lagt os fast på, hvor det skal placeres, siger Lars Birk Rasmussen, der regner med, at der vil gå mellem 3-5 år, før man kan trykke på knappen.

Langelands Forsyning og partnere forventer, at der vil være tale om etableringsomkostninger i omegnen af 150 mio. kr.

- Det er lidt dyrt og den rigtige pris for et tilsvarende anlæg et andet sted vil nok nærmere være 100 mio. kr. Men på grund af vores langstrakte geografi vil vi etablere modtagestationer – en i nord og en i syd – så vi kan pumpe gyllen hen til anlægget, så slipper vi også for at have så mange lastbiler kørende på vores små veje, forklarer Lars Birk Rasmussen.

Han medregner desuden andre infrastruktur-projekter, i form af udskiftninger eller forbedringer af spildevands-ledninger, vandrør, fjernevarme eller fiber, når nu man alligevel skal i jorden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121