Modstanden mod regeringens vindmølleplaner er intakt
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) gør klar til at tage fat om et af de helt store stridspunkter i forhandlingerne om dansk økonomi frem til 2025.
Efter forhandlingsmøder om udlændinge og boligskat er partierne ved at være nået frem til at diskutere den grønne afgift PSO, der ventes at komme på forhandlingsbordet onsdag eller torsdag.
Pengene fra afgiften går til at betale for omstillingen til vedvarende energi. Men EU har underkendt systemet, og politikerne skal derfor finde ud af, hvordan omstillingen så skal finansieres.
Det stod klart allerede i foråret, men partierne er ikke kommet nærmere en enighed i de måneder, der er gået.
Regeringen har foreslået at pengene skal tages fra det såkaldte råderum. Og så vil regeringen gerne skære "regningen" for den vedvarende energi ved at droppe planerne om kystnære vindmøller.
Det er der dog stor modstand mod blandt de øvrige partier.
De Radikale mener, at man skal holde fast i, at virksomheder og private borgere fortsat skal betale en afgift afhængigt af deres elforbrug. Det vil give en tilskyndelse til at spare på strømmen, mener partiet.
Og partiets finansordfører, Martin Lidegaard, advarer kraftigt imod at drosle ned for planerne om nye havvindmølleparker.
- Vi har nu i et halvt års tid gået i uvished om, hvad Danmarks energipolitik er. Investorer, der ønsker at byde på de her parker, aner ikke, hvad der er op og ned, siger Lidegaard.
- Vi bliver nærmest betragtet som en bananstat, og det er ikke i nogens interesse.
DF har tidligere udtrykt støtte til regeringens forslag om at droppe de kystnære møller. Men De Konservative er imod, fastslår finansordfører Brian Mikkelsen (K). Og dermed har regeringen ikke flertal.
- Der er brug for en grøn energiomstilling i Danmark. Det vil være en god investering på sigt, siger han.
De Konservative mener, at priserne på vedvarende energi er faldet så meget siden energiforliget blev indgået i 2012, at der er råd til at gennemføre de vigtigste dele, selvom PSO-afgiften skrottes helt.
- Regeringens argument er efterhånden bare, at de kystnære møller er grimme, og det synes jeg, er et ærgerligt argument, siger Brian Mikkelsen.
/ritzau/