23948sdkhjf

Kraftvarmeværk rejser sig i nord

Kedelanlægget er sat i produktion - og 400 soltrug er næsten på plads.
Byggeriet af det store kraftvarmeanlæg i Brønderslev er i gang. Bag anlægget står bygherre Brønderslev Forsyning og bygherrerådgiver Niras, mens totalentreprenør Chr. Johannsen tegner sig for byggeriet. Arkikon er konstruktionsingeniør, mens Balslev er installationsingeniør på det 6000 kvadratmeter store byggeri. 

Værket skal drives af både sol og biomasse, i form af 400 soltrug fra Aalborg CSP og to identiske flislinjer inklusive kedelanlæg, røggassystem, varmepumper og ORC fra Euro Therm i Tranbjerg.

Det nye værk vil producere ca. 20MW varme og 3,5MW el om året.

Fliskedlen sendt i produktion

Kontrakten på kedelanlægget og de dertilhørende komponenter blev indgået i maj måned. I juni måned var Euro Therm og direktør Jan Depenau så småt begyndt at slå stregerne til kedlen.

Nu, her i november, er man helt færdige med designet.

- De forskellige komponenter er sat i produktion – det sker rundt omkring i Danmark, Tyskland og Italien, fortæller Jan Depenau.

Opgaven hos Brønderslev Forsyning er en af de større for Euro Therm, men tilbage i juni var Jan Depenau helt rolig ved at påtage sig opgaven.

 - Det er jo kendt teknologi for Euro Therm og vi er jo bekendt med de større opgaver, sagde han dengang til Energy Supply.

 Det har ikke ændret sig siden.

-  Indtil videre er alt forløbet planmæssigt, og vi er klar til indsætning af kedlen medio februar, fortæller Jan Depenau.

Soltrug på plads

Også på solsiden er leverandør af de 400 soltrug Aalborg CSP godt med.

- Det hele skal stå klar den 31. december 2016, for at vi kan få energibesparelsen, så der skal de pine død have det til at spille, siger adm. direktør Thorkild B. Neergaard og fortsætter:

- Vi er rigtigt langt fremme - der er nok en færdiggørelsesgrad på 80 måske 85 procent på solanlægget, så mon ikke de når det.

I det store hele skrider byggeriet til ca. 300 millioner kroner fremad.

 -  Der er opført et lille bygningsafsnit. Det skal rumme styringsdelen til CSP-anlægget. Resten er ved at blive opført. Lige nu har entreprenøren travlt med at støbe fundamenter, gruber og lempegrav til flisen, fortæller Thorkild B. Neergaard.

 Det gamle anlæg

Thorkild B. Neergaard forventer, at der om 12 måneder er fuldt blus på kedlerne, og at anlægget herefter skal bruge godt seks måneder til indkøring.

Indtil da kører man på det gamle anlæg, der består af et gasfyret anlæg med syv motorer, der laver kraftvarme, en gaskedel, der bruges når elprisen ligger i den høje ende, og en elkedel, som sættes i gang, når prisen på el er lav.

 Hvad der skal ske med det gamle anlæg er endnu uvist.

- Indtil videre skal det stå som reservelast og lidt spidslast. Det nye anlæg er projetkteret til at køre ni ud af ti dage. Men vi kan først rigtig tage stilling til, hvor meget af det gamle vi beholder, når det nye anlæg er indkørt, slutter Thorkild B. Neergaard.

 CSP-anlægget set med drone-øjne:


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109