Finansloven sætter energipolitiske flueben
PSO-aftale, styrkelse af energiforskningsprogrammet EUDP, eksportstrategi for energiteknologi og nye samarbejdsaftaler om grøn omstilling med lande som USA, Tyskland og UK. Finansloven for 2017 står i energiens og den grønne omstillings tegn
Regeringen og partierne bag finanslovsaftalen for 2017 samt PSO-aftalen har igangsat en række konkrete energi- og klimapolitiske initiativer, der skal fastholde en ambitiøs grøn omstilling af Danmark, og samtidig ruste dansk erhvervsliv til at øge eksporten af energiteknologi.
- Jeg er en kisteglad minister, for vi har i løbet af kort tid lavet to store politiske aftaler, der styrker Danmark som et foregangsland på klima- og energiområdet. Vi har lavet en bred og stærk PSO-aftale, der igangsætter store investeringer på energiområdet og afsætter penge i en stor grøn klimapulje. Og med finansloven ruster vi dansk erhvervsliv til at stå endnu stærkere i den globale konkurrence om at erobre grønne markedsandele til gavn for eksport, vækst og danske arbejdspladser, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Energipolitiske flueben
Med finansloven for 2017 blev der sat en lang række energipolitiske flueben:
- Bevillingen til Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) hæves markant fra 188 mio. kr. i 2016 til 321 mio. kr. i 2017 som led i Danmarks deltagelse i energiforskningens ”Champions League” kendt som ” Mission Innovation”.
- Der afsættes ca. 10 mio. kr. til ny, treårig eksportordning med fokus på de tre største eksportmarkeder for dansk energiteknologieksport: Tyskland, USA og Storbritannien.
- Der afsættes 40 mio. kr. til fireårig fortsættelse af State of Green, det danske udstillingsvindue og PR-platform for energiteknologi.
- Der planlægges afsat 115 mio. kr. til at forlænge Danmarks myndighedssamarbejder på energi- og klimaområdet med højvækstlandene Kina, Vietnam, Sydafrika og Mexico i yderligere tre år.
PSO-aftalen
Med PSO-aftalen blev der også truffet afgørende energipolitiske beslutninger:
- PSO-afgiften afskaffes gradvist fra 2017-2022 og tilskud til vedvarende energi finansieres over finansloven.
- Grøn klimapulje på 375 mio. kr. fra 2017-2020, der skal understøtte den grønne omstilling på en hensigtsmæssig måde, herunder særligt reduktioner, der kan bidrage til opfyldelsen af Danmarks 2030-mål i den ikke kvoteomfattede sektor.
- Igangsættelse af investeringer i kystnære vindmøller (350 MW) og havvindmølleparken Kriegers Flak (600 MW), der tilsammen vil kunne forsyne knap 1 mio. husstande med grøn strøm.