23948sdkhjf

Ombygget kornsilo får intelligente boliger

- Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen, siger Allan Andreasen fra ABB, der er blandt deltagerne i et stort demonstrationsprojekt i Københavns Nordhavn.

Et nyt kapitel starter for den ombyggede hvide DLG-silo i Nordhavn, når de første beboere flytter ind i løbet af november.

Boligerne i de tre øverste etager udstyres med bygningsautomation som led i demonstrationsprojektet EnergyLab Nordhavn.

Her spiller bygningsautomation, som integrerer alle tekniske installationer i lejligheden, en vigtig rolle som kommunikationsled mellem forbruger og energisystem.

- Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen. Den bliver i stigende grad digital, koblet til internettet ved hjælp af bygningsautomation, siger forretningsdirektør Allan Andreasen fra ABB, der er en af partnerne i EnergyLab.

Passive beboere bliver aktive deltagere

ABB har stået for design og bygning af el-tavlerne til et såkaldt i-bus KNX-system, mens rådgivende ingeniører fra Balslev har stået for projektering, forhandling og kontakt til bygherre, entreprenør og de kommende beboere.

Det er et samarbejde, som vil fortsætte i EnergyLab Nordhavn-regi efter Frihavnstårnet med et andet nybyggeri i Nordhavn i løbet af 2017.

- Balslev vil med demonstrationen vise, at lejlighederne og beboerne kan tilpasse deres energiforbrug til den skiftende energiproduktion, samtidig med at beboernes komfort øges. Lejlighederne og deres beboere flyttes fra at være passive forbrugere mod at være aktive deltagere i energisystemet. Løsningerne vil derfor skabe øget værdi for alle, siger markedschef Benny Andersen fra Balslev.

Energiproduktion og forbrugsmønstre ændrer sig

Ifølge Allan Andreasen fra ABB vil vi i de kommende år opleve større udsving i energiproduktionen på grund af større mængder af sol- og vindenergi. Forbrugsmønstrene vil også ændre sig, da bygninger i stigende grad vil være automatiseret med kommunikationslinje til det øvrige energisystem. Det åbner for en højere grad af fleksibilitet.

- Når vi indsamler forbrugsdata på el og fjernvarme, er det for at finde modeller for, hvordan vi kan skabe det dynamiske energimarked, hvor produktion, distribution, forbrug og ikke mindst lagring af energi kan inddrages i ét sammenhængende system uden at nogen mærker nogen forandringer eller selv skal gøre noget aktivt, forklarer Allan Andreasen.

Han anser bygningsautomation for at rumme uanede muligheder i forhold til at skabe stemning og atmosfære med automatisk styring af lys, el og varme. Eksempelvis bliver CO2-niveau og temperatur målt i lejlighedernes rum, og systemet skaber så den rette komfort efter hvor mange, der opholder sig i rummet.

Om EnergyLab Nordhavn

Århusgadekvarteret i Nordhavn udvikles af By & Havn med sigte på at skabe en bæredygtig bydel. By & Havn har givet grøn lys til, at kvarteret også kan fungere som storbylaboratorium for udvikling og demonstration af fremtidens energiløsninger.

Det sker i form af det 4-årige EUDP-støttede projekt ”EnergyLab Nordhavn”, hvor en lang række aktører demonstrerer fremtidens energisystemer. Projektet har fokus på, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.

Projektets partnere er DTU, Københavns Kommune, By & Havn, Hofor, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, Metrotherm, Glen Dimplex og PowerLab-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP og løber fra 2015 til 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094