23948sdkhjf

Vattenfall satser på monopæle på land

Da Vattenfall sidste år afsluttede fornyelsen – den såkaldte repowering - af Klim Fjordholme Vindmøllepark i Nordvestjylland, kunne projektledelsen se tilbage på en udfordrende opgave i et område med høj grundvandsstand.

Udover en omfattende afvanding, var det nødvendigt at pilotere fundamenterne med 56 til 96 betonpæle pr. fundament. Der blev anvendt mellem 800 - 1000 kubikmeter beton samt 100 til 145 tons armeringsjern pr. fundament. Dertil kom sammenlagt over 1600 lastbiltransporter med beton plus anden kørsel med jord og sand på vejene i anlæggelsesfasen.

Det scenario er et overstået kapitel, hvis Vattenfall tager offshore-teknikken med monopæle i brug på land. Ved at banke en 10-20 meter lang monopæl ned i undergrunden opnår teknikerne den samme stabilitet og styrke som et betonfundament, og de miljømæssige og økonomiske omkostninger bliver meget mindre.

Erstatter betonen i vådområder

Projektleder Steffen Fjord fra Vattenfall fortæller, at teknikken med brugen af monopæle på land har været tilgængelig et stykke tid, men at Vattenfall har nytænkt teknikken til at ramme monopælen i jorden

- De rationelle placeringer af vindmøller er ved at være opbrugt som følge af, at parkerne vokser i antal og vindmøllerne bliver større. Derfor har vi tænkt ud af boksen og set på mere ubeboede områder, som ofte kan være vådområder. De gængse betonfundamenter er for dyre i disse områder. Derfor satser vi på at anvende monopæle i stedet, siger Steffen Fjord.

Vattenfalls ingeniører har i forbindelse med forberedelserne til brugen af monopæle på land nemlig udviklet principperne til en ny mobil enhed, der løser udfordringen med den lodrette styring af monopælen under nedramningen – uanset om stålrøret skal bankes eller vibreres ned.

Forkorter tidsplanen

Der er tale om en mobil løsning med en styringsenhed, der kører frem til placeringen af hver monopæl og holder den lodret under nedramningen. Denne nye løsning betyder meget for tidsplanen, idet køretøjet straks efter kan være klar til nedramningen af endnu en monopæl.

Teknikken med brugen af en monopæl, der er et stålrør på mellem 10 og 20 meter og en diameter på godt fire meter, medfører et drastisk kortere tidsforbrug til opførelsen af vindmøllerne.

Vattenfalls teknikere regner med at kunne opsætte et vindmølletårn med fundament på tre til fire dage – eller op til to vindmøller pr. kranteam om ugen. Selve nedramningen af monopælen tager et par timer.

 - Landmøllerne er meget vigtige for Vattenfall i Danmark. Derfor er det også vigtigt, at vi nytænker metoderne til opførelsen af vindmølleparkerne, så vi reducerer omkostningerne og beviser, at landmøllerne fortsat kan levere billig strøm til forbrugerne, siger projektleder Steffen Fjord.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111