23948sdkhjf

Egetæppers overskudsvarme sendes videre til 250 husstande

Et energisamarbejde mellem Egetæpper og Eniig sender tæppefabrikkens overskudsvarme direkte ud i ledningsnettet til 250 husstande i Hammerum og Gjellerup.

Egetæppers nye varmegenvindingsanlæg blev fredag den 25. november 2016 indviet af Viceborgmester i Herning Kommune Kent Falkenvig og Egetæppers fabrikschef Aksel Heltoft.

 Fra tæppetørring til fjernvarme

Varmen, der sendes ud til de 250 husstande, kommer fra den ovn, der tørrer tæpperne, når de har været gennem Egetæppers farvemaskine.

Produktionen af overskudsvarme sker ved at lade dampen fra tørreovnen opvarme fjernvarmevandet til 70 grader. Overskudsvarmen føres derefter direkte ind i et ledningsnet, der blev forbundet med fjernvarmenettet for en del år siden i forbindelse med et tidligere forsøg med overskudsvarme.

Forsøget blev dog sat i bero, da den daværende teknologi ikke matchede Egetæppers grønne ambitionsniveau.

De varme facts

Med det nye genvindingsanlæg producerer egetæpper 5.000 MWh om året svarende til 0,6% af Eniigs fjernvarmekøb fra Herningværket.

Projektet vil give Eniig et overskud på tre mio. kr. over 20 år og vil i samme periode reducere CO2-udledningen med 1.375 ton. Det resulterer i en samfundsøkonomisk gevinst på 1,6 mio. kr. fra den sparede udledning af kuldioxid og andre drivhusgasser.

- Vi er stolte af, at varmegenvindingsanlægget nu er en realitet. Hos egetæpper investerer vi i energisparende løsninger, fordi det giver rigtig god mening for os at mindske belastningen af miljøet og de mennesker, der lever i det. Udover den miljømæssige gevinst er projekterne ofte økonomisk rentable, og det er også tilfældet med det nye anlæg, som vi forventer at have tjent hjem indenfor 2,5 år, siger Aksel Heltoft.

Egetæpper har netop gennemført et tilsvarende varmegenvindingsprojekt på fabrikken i Gram, hvor et energisamarbejde med Gram Fjernvarme og Dong Energy sikrer genvinding af overskudsvarme svarende til forbruget i 130 parcelhuse.

Stribevis af anerkendelser

Omverden har fået øjnene op for egetæppers miljøindsats, og virksomheden har siden oktober 2015 modtaget 3 forskellige CSR-priser fra henholdsvis KPMG, Danish Design Award og Mad & Bolig - samt en anerkendelse fra Europakommissionen.

Samtidig har virksomheden opnået Cradle to Cradle certificering af 34 produkter. Cradle to Cradle er indbegrebet af cirkulær økonomi, og produkter med høj Cradle to Cradle-score betragtes som de mest bæredygtige i verden. Den omfattende certificering har krævet et helt års forberedelse.

Blandt Egetæppers andre bedrifter inden for ansvarlighed tæller et sortiment af tæpper, der blandt andet består af genanvendte fiskenet og plastikflasker.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08