23948sdkhjf

Elnet udsat for teknisk test og terror

En ulykke kommer sjældent alene. I går, tirsdag, blev de jyske-fynske elnetselskaber påvirket af strømsvigt i Tyskland og en mulig terrorhændelse. Cirka 30 procent af alle kunder vest for Storebælt blev ramt af blackout.

Ramt og ramt… heldigvis var der tale om en varslet øvelse arrangeret af Energinet.dk og Jysk Netforum, der tæller alle jysk-fynske elnetselskaber med 60 kV-anlæg.

- Vi er noget udfordret, for vi står midt i en fusion. Vi har besluttet at gennemføre én fælles øvelse, selv om vores systemer endnu ikke er kørt sammen, fortæller beredskabskoordinator Morten Eriksen fra Eniig kl. 8 lige før øvelsen starter.

Morten Eriksen har trommet sine kolleger fra EnergiMidt Net og HEF Net sammen til en briefing lige udenfor Eniigs kontrolrum i Aalborg. Selve kontrolrummet på den anden side af en lukket glasdør er bemandet, og den daglige drift bliver ikke berørt af de hændelser, deltagerne i øvelsen endnu ikke har fået kendskab til.

Claus Holmgaard er driftsvagt i den parallelle test-verden, og ved hans side sidder koblingsleder Michael Meldgaard. Deres opgave er at sørge for, at kommunikationen med Energinet.dk fungerer efter de retningslinjer, der gælder for krisesituationer, og at Eniig gør det, selskabet bliver bedt om at gøre - for eksempel at udkoble kunder, hvis det er nødvendigt.

Skærpet drift
Rundt om Holmgaard og Melgaard summer et dusin mænd for at iagttage, kommentere og lære af dagens forløb. Engagementet er helt i top. Selv dem, der har meldt afbud, er dukket op.

- Vi kommer til at se en masse, der virker, og vi kommer til at se en masse udfordringer, siger Jesper Bak-Jensen, der er elnetchef, kort før den første meddelelse fra Energinet.dk tikker ind på en sikret linje: Nettelegrafen, der er en moderne udgave af morseapparatet, kræver korte, præcise beskeder.

Energinet.dk oplyser kl. 8.30, at vejret er skyet og næsten uden vind. Øvelsen er i gang. Transmissionsnettet virker, som det skal – og så ikke alligevel.

Pludselig meldes der om skærpet drift, og stemningen i rummet bliver lettere elektrisk. Selv om der er tale om ’leg’, tager flokken udfordringerne dybt alvorligt. Holmgaard og Meldgaard fordyber sig i deres computere og kommunikerer ud i verden - og resten diskuterer på livet løs.

Eniig skal lige som de andre involverede elnetselskaber reagere i overensstemmelse med to tekniske forskrifter udstedt af Energinet.dk. Den ene handler om udkobling af kunder for at forebygge større blackouts og den anden om Nettelegrafen – altså om kommunikationen mellem Energinet.dk og elnetselskaberne. Sidstnævnte forskrift er trådt i kraft pr. 1. november og hænger tæt samme med førstnævnte. I løbet af måneden er Eniig’s berørte medarbejdere blevet trænet i at håndtere det samlede sæt retningslinjer. Nu bliver deres viden testet.

Spændinger falder
Frekvensen i det jysk-fynske net falder til 48,7 Hertz… ikke så godt! Frekvensen skal være på 50 Hertz, så en masse kunder er afbrudt. Mandskabet diskuterer praktiske forskelle mellem det ’gamle’ EnergiMidt Net og HEF Net, ligesom der falder bemærkninger om, hvad der egentlig ville ske, hvis en af dem fik en sms med en alvorlig alarm på en hjemmevagt midt om natten.

-  Situationen ser kritisk ud. Vi skal overveje at hæve beredskabet, lyder det ud i rummet.

Der ryger nu beskeder ud til interne og eksterne partnere – eksempelvis pressen og de små elnetselskaber og transformerstationer, der ligger i Eniig’s område. Alle kunderne er delt op i ti grupper (Trin 1 til 10) på kryds og tværs af tre hovedområder (Nord, Øst, Vest). Aalborg Portland ligger på Trin 10, og det kan blive rigtig dyrt for cementfabrikken, hvis det bliver nødvendigt at afbryde strømmen.Ca. 35.000 kunder på Trin 1 og 2 er i øvelsen uden el. Hvis hændelsen foregik i virkelighedens verden, ville kunderne nu kime energiselskabet ned.  

- Måske skal vi begynde at tænke forud… det her kan blive værre, foreslår én.

Energinet.dk oplyser, at en 400 kV-linje i Nordtyskland er ude af drift. En kran er væltet ned i højspændingsmasterne ved Audorf nord for Hamborg, og det jysk-fynske elnet hænger ikke længere sammen med Kontinental-Europa. Den elektriske motorvej er lukket, og ’landevejene’ er overbelastede.

- Hvorfor kan vi ikke se frekvensen på nettelegrafen? spørger en.  

Morten Eriksen og øvelsens to observatører noterer flittigt stort såvel som småt. Efter endt øvelse skal læring og løse ender diskuteres med de øvrige elnetselskaber og Energinet.dk, så de overordnede procedurer kan blive optimeret. Internt hos Eniig er der også en del, der skal harmoniseres og strammes op.

- Har vi styr på, hvor mange kunder vi har på hver radial og på hvert trin? lyder et spørgsmål.

I en krisesituation er det let at koble mange kunder af i Aalborg, mens det er sværere at få volumen langt ude på landet. Kraftvarmeværker og vindmølleparker skal forblive på nettet for at bidrage til stabiliteten. Sygehuse og politistationer klarer typisk sig selv – de har nødstrømsanlæg.

75.000 kunder uden el
Mange overvejelser er gjort på forhånd – nu er de hyperaktuelle. Energinet.dk beder om manuel udkobling af en ekstra kundegruppe, og Michael Melgaard går i gang med at afbryde Trin 5. Nu er 35 radialer fordelt på Trin 1, 2 og 5 ude. Cirka 75.000 kunder (30 procent) er uden el, men til gengæld er nettet i Jylland-Fyn-området stabiliseret på det ønskede 50 Hertz.

Energinet.dk oplyser, at der kan være effektmangel i 12 timer. Kunderne må om muligt ikke være uden elektricitet i mere end to timer, så Eniig’s netfolk går i gang med at forberede en rullende brownout, hvor man kontrolleret skifter kundegrupperne uden strøm.  

- De 30 procent skal holdes, så vi kobler Trin 3 ud og Trin 1 ind. Derefter Trin 4 ud og Trin 2 ind, lyder konklusionen af en længere debat.

Trussel udløser ny øvelse
Klokken er godt halv elleve, og Energinet.dk sender besked om, at der er en terrortrussel mod Danmark. En avis har besluttet at genoptrykke de famøse Muhammed-tegninger. Claus Holmgaard sender, som han skal, endnu en bekræftelse til Energinet.dk om, at beskeden er modtaget.

En terrortrussel skal udløse en helt anden type reaktion fra netselskaberne, så der foregår nu en øvelse i øvelsen. Elsektorens beredskabsplan og egne planer bliver bladret flittigt igennem, men farvekoder og indhold passer ikke sammen.

- Vi skal følge ’gul’, men det passer ikke med indholdet, lyder en bemærkning, der bliver noteret med henblik på fremtidige justeringer.

- Hvis vi følger tal-koderne, er det ok.

Ros til Energinet.dk

Energinet.dk beder Eniig og de øvrige elnetselskaber om at gennemføre fem foranstaltninger – og høster ros for en god beskrivelse af, hvad der skal ske. For eksempel skal alle medarbejdere nu bære synlig identifikation, og ingen gæster må gå alene rundt i huset, der er klassificeret i den øvre ende af fareskalaen. Porten til området bliver lukket.

Midt i terrortruslen kræver Energinet.dk også, at de involverede selskaber forbereder endnu en aflastning, så 40 procent vil være ramt af blackout. Samtidig skal mandskabet også tænke på næste rullende brownout. Pulsen er efterhånden så høj, som den kan blive.

Nede hos Energinet.dk ved Fredericia sveder de åbenbart også. Kontrolrummet for det transmissions- og systemansvarlige selskab har bedt om, at alle ’fryser’ deres aktiviteter, så der er pause. Ingen må gøre noget, mens de ansvarlige lægger en plan. Hos Eniig nåede man ikke at frakoble de ekstra kunder, så status er, at 30 procent er uden el. Trin 3, 4 og 6 er ude.

- Vi fik en mail, før vi fik besked via Nettelegrafen, der burde komme først.

- Jeg er i tvivl, om Energinet.dk har fået vores meddelelser.

Også disse bemærkninger bliver noteret, mens Claus Holmgaard, der har navigeret gennem formiddagens prøvelser med stoisk ro, får tid til at puste ud.

-  Aflastning er blevet indført lige før sommerferien, så det er også nyt for mig, siger han.

Styr på situationen
Lidt over middag bliver kunderne på Trin 3 koblet ind, og ’kun’ 20 procent er uden strøm. De faglige diskussioner fortsætter om, hvordan kontrolrummene kan håndtere ’fru Jensen’, når hun ringer og spørger til sin fryser midt i en krisesituation. ’Ja, der skal ydes service – men det er trods alt vigtigere at få elnettet op igen efter et nedbrud’, er den fælles konklusion.

Ved 13-tiden har Energinet.dk fået styr på situationen takket være kapacitet fra Sjælland og nogle udlandsforbindelser, og de sidste kunder kommer tilbage på nettet. Hen mod klokken to er situationen normaliseret, og terrortruslen fordufter. Energinet.dk kvitterer for godt samarbejde over Nettelegrafen: Systemet virkede, og indgrebene forhindrede et større nedbrud.

- Det har været en rigtig god øvelse med højt engagement, konkluderer Jesper Bak-Jensen under en hurtig evaluering.

Alle afleverer deres umiddelbare reaktioner og opfordres til efterfølgende at skrive fem ting, der er gået godt, og fem ting, der kræver forbedringer. De samlede indtryk vil blive vendt i Jysk Netforum, og en rapport vil blive afleveret til Energinet.dk.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136