23948sdkhjf

Banebrydende amerikansk ordre til danske virksomheder

Der er milliard-potentiale i retrofitting af amerikanske spildevands- og renseanlæg.

Danske vandvirksomheder skal med danske løsninger renovere det amerikanske spildevandsrenseanlæg Glenbard Wastewater Authority i Chicago, USA.

 Bag projektet står Water Technology Alliance (WTA) – et samarbejde mellem en række førende danske vandteknologiproducenter, Aarhus Vand og Eksportrådet.

Det er de danske virksomheder AVK, Danfoss, DHI, Grundfos, Landia, Linak, Nissen Energiteknik og Stjernholm, der under ledelse af DHI, skal gennemføre projektet.

Flere krav og forældet teknologi

Mange amerikanske renseanlæg er storforbrugere af energi og står overfor nye udlednings-krav. Formålet med projektet er netop at opnå større energineutralitet og en bedre afløbskvalitet. Samtidig skal projektet udvikle, tilpasse og demonstrere dansk spildevandsteknologi i USA. Det fortæller Jacob Vind teamleder af Water Technology Alliance (WTA), som blandt andre står bag projektet.

 - Mange amerikanske renseanlæg bliver drevet med forældet teknologi, og mange steder renser man endnu ikke vandet for næringsstoffer som kvælstof og fosfor, som vi gør i Danmark, siger han.

Flere steder i USA er der udsigt til en opstramning af udledningskravene inden for netop kvælstof og fosfor, derfor kommer amerikanske renseanlæg til at stå over for nye udfordringer.

- De amerikanske renseanlæg skal til at indpasse sig under nye regulativer, og det kan blive en dyr omgang, hvis ikke de kigger efter energineutrale løsninger. For Danmark betyder det en unik eksportmulighed, da vi teknologisk er længere fremme på området siger Jacob Vind.

Ifølge generalkonsulen i Chicago, Jakob Andersen, handler det også om, gradvis at påvirke den amerikanske mentalitet. 

- Det er vigtigt for os at vise, at vi i Danmark ser rensningsanlæg som en ressource og ikke en byrde, siger han.

Baner vej for mere

Projektet er det første af sin slags i den størrelsesorden, hvor danske løsninger udvikles og tilpasses et amerikansk renseanlæg. Ifølge generalkonsul i Chicago Jakob Andersen kan renoveringen få stor betydning for den fremtidige eksport af dansk vandteknologi. 

 - Det her er kronen på værket efter fire års intensiv eksportfremme indsats! Der er en meget stor gevinst at hente, hvis projektet vinder indpas i USA. Helt konkret kan det betyde milliardordrer til danske vandvirksomheder, siger Jakob Andersen.

Projektet har modtaget støtte på 10 millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets miljøteknologiske udviklingsmidler (MUDP) og skal efter planen stå klar i 2019.

MUDP har i november uddelt 65 millioner til fem grønne fyrtårnsprojekter - hvor dette er det ene. Du kan læse om de to af de andre projekter her: Millioner til grøn energifabrik

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11