Danske solcelleejere skal behandles ens
Foreningen Danske Solcelleejere har pr. 24. november 2016 sendt en anmodning til Energitilsynet om at suspendere Dansk Energis Tarifmodel 2.0 for solcelleejere.
- Vi ønsker at Energitilsynet – i forbindelse med, at elmåleren hos mindre VE-producenter kører med 2 forskellige måletyper – suspender Dansk Energis tarifmodel 2.0 med tilbagevirkende kraft. Dette ønskes iværksat indtil at Elselskaberne og Elhandelsselskaberne har ensrettet målemetoden med henvisning til ellovens §73, skriver Danske Solcelleejeres formand Michael Hvitfeldt samt:
- Vi vil i samme forbindelse anmode Energistyrelsen om, at der i fremtiden over for mindre VE-producenter anvendes summations-målemetoden, ud fra den begrundelse, at solcelleordningerne har været markedsført som “elmåleren render baglæns”.
Ingen forskelsbehandling
Hos Dansk Energi har man i et stykke tid været opmærksom på problemet, hvor elnetselskabernes frie valg inden for forskellige typer elmålere støder sammen med ny lovgivning og derfor risikerer at sætte solcelleejerne i en unødig klemme.
- Problemet for kunderne skal løses – og vi har derfor gjort Energistyrelsen opmærksom på sagen og har efterlyst klare regler. De er informeret om, at vi i branchen arbejder på en løsning, forklarer Jørgen S. Christensen og tilføjer:
- Selvfølgelig skal kunderne afregnes ens – og vel at mærke på det lave betalingsniveau. Derfor - og på Energistyrelsens opfordring - kigger vi nu på forskellige løsninger. En vej er en work around, hvor det kan klares ved en manuel ændring af de enkelte solcellekunder i it-systemerne, der håndterer elforbruget. Der findes et par forskellige alternativer, og dem vil vi præsentere for Energistyrelsen for at finde den bedste løsning, siger Jørgen S. Christensen.
Problemet, som det er opstået Problemet er opstået, fordi Folketinget har givet grønt lys for, at man kan nettoafregne på forskellige måder uden, at der er taget højde for den fysiske virkelighed, hvor elmålere er beregnet på at opgøre forbrug hos kunder, der modtager el fra nettet og ikke er egen-producenter. Elnetselskaberne har investeret i elmålerne efter de tekniske regler, der gælder, og før den ny afregning af solcelleejere blev vedtaget og 90.000 solcellekunder kom til. Men de forskellige typer målere kan give forskellige typer afregning og vil blive en udfordring, når solcelleejerne fra 1. januar skal betale for deres brug af nettet på grund af de forskellige opgørelsesmetoder. Det kan betyde en potantiel betaling for solcelleejere fra 200 kroner til 1800 kroner om året. |